Därför köper och säljer vi begagnat

NYHETER

92 procent av svenskarna köper och säljer begagnade saker

9 av 10 svenskar köper eller säljer begagnade prylar.

Men varför vi gör det skiljer sig beroende på var i landet vi bor.

– Var femte skåning tycker att köpa och sälja begagnat är ett trevligt och spännande sätt att träffa nya människor, säger Marie Horneman tf marknadschef Blocket.

En ny undersökning, som Blocket gjort tillsammans med synovate, visar att nio av tio svenskar köper eller säljer begagnade prylar och begagnathandeln bara fortsätter att öka. Under denna våren har Blocket, som är Sveriges största köp- och säljsajt på nätet, slagit rekord två gånger.

Olika anledningar

Men trots att många svenskar köper och säljer begagnade prylar gör de inte alltid det av samma anledningar. De absolut främsta anledningarna är att det är praktiskt, miljövänligt och ett smart sätt att göra bra affärer. Men det finns även andra mer udda anledningar till att ge sig in på köp- och säljmarknaden, till exempel för att träffa nya människor.

– Var femte skåning tycker att köpa och sälja begagnat är ett trevligt och spännande sätt att träffa nya människor, säger Marie Horneman tf marknadschef Blocket.

Värna om miljön

Gotlänningar är de svenskar, som i högre grad än andra, anser att miljön är en viktig anledning till att man väljer att köpa och sälja begagnat.

Även den känslomässiga aspekten är viktig för många. Nästan hälften av alla i undersökningen tyckte att det var viktigt att den de köper eller säljer till blir glad.

Snabbast i Stockholm

Även om Stockholmare inte är de flitigaste på att annonsera på Blocket så är det här det går snabbast att sälja.

- Vi ser att det generellt sett går snabbare att sälja saker i Stockholm. Eftersom att det är stor efterfrågan blir det väldigt lätt att både köpa och sälja och det gör begagnathandeln väldigt praktisk, säger Marie Horneman.

De som är mest sugna på att göra fynd är Kalmarborna.

ARTIKELN HANDLAR OM

E-handel