”Målet är rättvisa”

Wikileaks grundare om satsningen på Sverige

NEKAR TILL ANKLAGELSERNA Julian Assange har anhållits i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Wikileaksgrundaren nekar till anklagelserna i ett mejl till Aftonbladet.
NEKAR TILL ANKLAGELSERNA Julian Assange har anhållits i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Wikileaksgrundaren nekar till anklagelserna i ett mejl till Aftonbladet.

Wikileaks är sajten som är specialiserad på att publicera hemligstämplade dokument.

I en exklusiv intervju förklarar grundare Julian Assange ideologin bakom den numera världsberömda sajten och talar om Wikileaks framtida etablering i Sverige.

– Det är bara logiskt att vi investerar i de länder som stöttat oss.

När kvällen övergår i natt kan Julian Assange äntligen koppla av.

Han lever sitt liv på resande fot och ett inställt tåg gjorde att han hamnade hopplöst efter i schemat. Hans dag i Stockholm har varit stressig – med föreläsningar och oräkneliga intervjuer.

I en hotellfoaje över en tallrik soppa som snabbt kallnar berättar han om Wikileaks planer på att etablera sig i Sverige.

Koppling till Sverige

Den officiella förklaringen är vår grundlagsskyddade pressfrihet, ett måste för en man som gjort källskydd till sitt livsverk. Men i själva verket finns det gamla band mellan Wikileaks och Sverige.

– Vi har varit här länge. Vi har så klart några av våra servrar här men även flera av våra volontärer finns i Sverige. Stödet för Wikileaks är stort.

Om kontoret blir verklighet kommer personalen att ägna sig åt Wikileaks kärnverksamhet: att ta emot och undersöka den massiva ström av handlingar som strömmar in varje dag.

Men personalen kommer också att ägna sig åt en annan, mindre uppmärksammad verksamhet: Att bekämpa censur och inskränkningar av yttrandefriheten.

Avskräckande arbete

Metoden är att angripa censuren genom att hitta det censurerade materialet och publicera det på den egna sajten.

– Om materialet ändå hamnar på nätet så försvinner hela poängen med censur. Det är ett väldigt effektivt avskräckande medel som vi använt i flera länder.

Wikileaks avslöjandena har gett Assange många mäktiga fiender och själv är han ytterst noggrann med säkerheten.

– Två kenyanska advokater som vi jobbat med mördades. Dessutom har flera försök gjorts att övervaka oss. Men vem är inte övervakad i dagens samhälle, säger han och rycker på axlarna.

En ideologi

Assange förklarar att Wikileaks förutom det rent praktiska arbetet med att publicera hemliga uppgifter också är en en ideologi, en tanke.

Han doppar brödet omsorgsfullt i soppan och gör ett försök att förklara syftet med sajten: Att genom de hemliga handlingarna ge världens människor underlag för att fatta rätt beslut.

– För att dra upp kursen för samhället krävs information om hur samhället fungerar och sådan information har vi egentligen inte haft tillgång till tidigare.

Målet är rättvisa

Han förklarar att det ligger i varje organisations natur att skydda sin existens och att det är därför information om oegentligheter förtrycks – information som ofta är nödvändig för att demokratin ska fungera.

– Ett irrationellt beslut kan fattas på vilka grunder som helst men för att fatta ett rationellt beslut krävs information, säger Assange.

För honom är Wikileaks ett steg mot en ny ordning.

– Vårt mål är rättvisa. Att föra in hemliga dokument i historieskrivningen är bara metoden.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Publisert: