Bloggade nedsättande om McDonalds – fick sparken

Efteråt skrev chefen på Facebook att han "småskrattade"

Den unga kvinnan skrev nedsättande kommentarer på sin blogg om sin arbetsgivare McDonalds.

Då fick hon sparken.

Efteråt skrev hennes chef om uppsägningen på Facebook: "Jag småskrattar".

Förra veckan sades den unga kvinnan upp från sitt jobb på McDonalds i Örebro, rapporterar na.se. Arbetsgivaren hade upptäckt att hon bloggat om sin arbetsplats. Enligt arbetsgivaren var det hon skrivit inte bara illa utan "helt oacceptabelt".

Men historien slutade inte där.

"Det är tragiskt"

Strax efter att hon sagts upp gick en av kvinnans chefer, en driftledare, ut på Facebook och skrev om det som hänt:

”Precis sagt upp en tjej som bloggade riktigt illa om sin arbetsplats ... inte helt smart att hitta på massor bara för att polarna skall få sig ett skratt ... men nu småskrattar jag i vilket fall ... =0))”

Magnus Pojen som är ägare till Örebros fyra McDonaldsrestauranger, säger till Aftonbladet att kvinnan mycket riktigt har slutat på arbetsplatsen, men att hon sa upp sig själv.

– Vi sa till henne att det hon skrivit absolut inte var acceptabelt och så gav vi henne valet att antingen säga upp sig själv eller bli uppsagd. Hon valde då att säga upp sig.

–Det är tragiskt det som skett.  Hon var en duktig medarbetare men det hon skrivit om sin arbetsplats var helt oacceptabelt.

Men trots att Pojen tar avstånd även från arbetsledarens Facebook-inlägg kommer inte även han att få sparken.

– Nej, han vet mycket väl att han gjort fel, säger Pojen till Aftonbladet.

Lojalitetsplikt

Enligt Malin Ackholt på Hotell och Restaurangfacket har man som anställd en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare och man kan därmed sägas upp om man till exempel skriver nedsättande om sina kollegor eller arbetsplats på en blogg, eller skriver saker som kan skada arbetsgivaren.

– Om du inte är nöjd med din arbetssituation så har du en skyldighet att ta det med din arbetsgivare först, sedan kan man ta det vidare till facket om man är ansluten dit, säger Ackholt till Aftonbladet.

Men Ackholt menar att det som arbetsledaren sedan skrivit är illa det med.

– Det är beklämmande hur arbetsledaren uttrycker sig och ytterst olyckligt och opassande att driva personalpolitik via Facebook, säger hon.

Aftonbladet har förgäves sökt Magnus Pojen och driftchefen som sparkade kvinnan.

Publisert: