Elbolagen rustar för väderkrig

Avsätter stora extraresurser för att klara ovädret

Förväntat oväder med driftstörningar i elnätet som följd – då höjer elbolagen beredskapen ordentligt.

Stora problem väntas.

– Bandvagnar och helikoptrar står i standby-läge, säger Johan Aspegren på Eon.

I morgon väntas ett kraftigt oväder med snö och hård blåst dra in över landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Norrlands kustland och för hela Norrbotten. Dessutom klass 1-varning för stora delar av övriga Sverige. Efter snöfallet väntas polarluft leta sig in över Sverige och medföra temperaturer på upp till 20 minusgrader. Detta i kombination med hårda vindar innebär att elbolagen slår på stora trumman för att snabbt kunna åtgärda eventuella avbrott i elleveranserna.

"Extrapersonal"

Eon har 13 bandvagnar, tre helikoptrar och flera skogsmaskiner i beredskap som snabbt ska kunna sättas in över hela landet.

– Dessutom har vi tagit in extrapersonal, där handlar det om 50 man. I Halland kan det bli allra värst eftersom stora mängder blötsnö väntas falla där, säger Johan Aspegren, informationschef Eon, till Aftonbladet.se

.

Står insatsberedda

Även konkurrenten Vattenfall höjer beredskapen inför eventuella störningar på elnätet i samband med snöovädret, som väntas dra in över bland annat Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Personalen i driftcentralen utökas samtidigt som fordon och materiel förbereds för att snabbt kunna sättas in. Även helikoptrar och skogsentreprenörer står insatsberedda.

Fortum: "Problem i Stockholm"

Fortum höjer beredskapen inför snöovädret fram till åtminstone torsdag.

– Nu inför natten har vi extra beredskap för fältpersonal, men också för personal i driftcentralen. Vi tror att det kan bli värst för våra kunder i Skaraborg, Bohuslän och Värmland. Men också längs Hälsingekusten och i Stockholm, säger Carola Hjerthén, kommunikationsansvarig på Fortum till Aftonbladet.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN