”Så ska Sverige vara år 2020”

Om tio år ska svenskarna vara friskast i världen, ha bäst utbildning och kvinnor och män ska vara lika rika.

Det är Maud Olofssons dröm om Sverige år 2020.

Hur hon ska nå dit?

– Vi måste våga drömma, säger Centerledaren.

Utanför sjöng påfågeln och doften av en nysläckt eld spred sig över Högloftet på Skansen när Maud Olofsson berättade om drömlandet Sverige. Blir drömmen verklighet ser vårt land ut så här om tio år, 2020:

1. Sverige har den bäst utbildade befolkningen i hela världen.

2. Sverige ska vara bland de tre bästa EU-länderna när det gäller tillväxten av nya företag.

3. Sverige ska ha lägst klimatpåverkan per person av alla industriländer.

4. Ekonomisk tillväxt ska råda i alla Sveriges arbetsmarknadsområden.

5. Sverige ska ha världens bästa folkhälsa.

6. Det ska råda jämställd fördelning mellan mäns och kvinnors löner och förmögenheter.

”Behöver lyfta oss i håret”

Enligt Maud Olofsson är målen nödvändiga för att Sverige även i framtiden ska klara av att konkurrera med övriga världen.

– Vi kommer att behöva lyfta oss i håret för att klara konkurrensen. Vi är nio miljoner globalt. Vi är ett väldigt, väldigt litet land. Välstånd och välfärd är ingen naturlag. Vi måste kämpa för det varje dag, säger hon till Aftonbladet.

Det är väldigt ambitiösa mål – hur ska de uppnås?

– Genom att vi går igenom alla de här politikområdena och lägger förslag.

– På företagsområdet så måste vi bli mer innovativa, när det gäller jämställdhetsområdet måste vi öppna arbetsmarknaden för fler arbetsgivare så att kvinnor får fler arbetsgivare att välja mellan. På miljöområdet måste vi ställa om hela transportsektorn och göra det snabbare än vad som nu sker.

Nytt valmanifest i sommar

Mer konkreta exempel väntas i Centerpartiets valmanifest i slutet av sommaren. Redan i dag hintade Maud Olofsson om en del av innehållet. Framförallt handlar det om företagens villkor i Sverige.

– Valmanifestet kommer att innehålla sänkt tjänstemoms, sänkta arbetsgivaravgifter, reformering av Las, stärkta innovationsmiljöer, breddad privat tjänstesektor. När det gäller klimatområdet så handlar det om att ställa om de tre viktiga sektorer vi har: transportsektorn, bostadssektorn och industrin, säger Maud Olofsson.

För att Centerpartiets dröm om framtiden ska bli verklighet krävs att också Fredrik Reinfeldt och övriga regeringen tycker att de uppsatta målen är bra. Än så länge har de inte diskuterats på alliansnivå.

– Nej, det här är Centerpartiets mål. Men det är bra om det är fler som vill vara med. Vi vill inbjuda människor till att våga drömmen. Om man ska uppnå målen måste man också våga drömma.

”Hård profilering”

Om de sex Centermålen räcker för att vända den negativa opinionstrenden vet vi först på valdagen. Men just nu känns partiets mål om 10 procent av rösterna långt borta. I senaste Sifo fick Centerpartiet strax över fem procent.

Varför vänder det inte?

– Just nu väljer många mellan två alternativ och det är väldigt hård profilering av Socialdemokraterna och Moderaterna. Moderaterna får i någon mening vara hela alliansen. Men de är inte hela alliansen och ju närmare valet vi kommer desto mer kommer svenska folket att vilja veta hur tyngdpunkten i alliansen blir. Vad är det som är Centerpartiets bidrag? Vi är den gröna och företagsamma rösten, vi är bäst på landsbygdsfrågor och vi är bäst på jämställdhetsfrågor, säger Maud Olofsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN