Språkrör nöjda med grönt valmanifest

Foto: scanpix

Bra och ekonomiskt ansvarsfullt, säger Miljöpartiets språkrör om det valmanifest som MP-kongressen slagit fast.

Kongressen skrev in 35-timmarsvecka och amnesti för papperslösa i manifestet.

Den till synes största ändringen, och den som det var mest debatt om, var att kongressen skrev in att partiet vill sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan. I partistyrelsens förslag talades det bara om att MP vill sänka arbetstiden.

”Kan rasera andra satsningar”

I debatten inför beslutet om manifestet varnade partistyrelseledamoten Gunvor G Ericson för att skriva in 35 timmar i manifestet och tillade att det skulle kosta mycket och rasera grunden för många andra av de satsningar som MP vill göra på välfärden.

Men enligt Peter Eriksson och Maria Wetterstrand var det inte alls någon förlust för partiledningen eller något som blir svårt att förklara som del i ett manifest som handlar om vad MP vill åstadkomma de närmaste fyra åren, om de vinner valet.

– Det är precis det som vi föreslagit och man kan fråga sig varför vi inte skrev in det från början, säger Maria Wetterstrand.

Småbarnsföräldrar

Hon påpekar att manifestet också säger att partiet som ett första steg vill införa ett stöd som ger småbarnsföräldrar möjlighet att tillfälligt gå ner i arbetstid.

Men ett skäl till att partistyrelsen inte hade med något om timmar är, enligt Wetterstrand, att det hade kunnat vara otydligt utifrån partiets långsiktiga mål som är 30 timmars arbetsvecka.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fick stående ovationer när hon och det tredje benet i det rödgröna regeringsalternativet, Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, gjorde visit på MP-kongressen. På V-kongressen för en vecka sedan hade Sahlin med sig MP-språkrören och på S-kongressen i höstas var det MP och V som delade scen med Sahlin.

Ingen makt till SD

– När jag ser på vår kongress, er och Vänsterpartiets ser jag framtidshopp, framtidstro och vilja. Och att våga säga vad man vill före valet, sade Sahlin och försäkrade att de rödgröna frustar av iver att få börja regera.

Det återstår 125 dagar att ge järnet för ett regeringsskifte den 19 september, sade Sahlin och tillade som en förutsättning:

– Aldrig skulle vi tre släppa in Sverigedemokraterna till politiskt inflytande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010