Hej! Här kommer en hälsning från valrörelsens Sverige

Foto: Lena Mellin.
NYHETER

Här är jättekul. Det tycker i alla fall arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som fick följa med när alliansens partiledare sparkade igång sin valrörelse med en turné genom mellanSverige i abonnerat tåg.

Littorin sa faktiskt att det är valrörelsen man lever för. Kan han mena det?

Man skulle ju kunna tro att valturnéer går ut på att övertyga väljarna om att rösta på, i det här fallet, alliansen.

Men så är det verkligen inte. I alla fall inte fyra månader före valet.

Då handlar det om att bygga självförtroende hos de egna.

Säga att vinsten ligger inom räckhåll. Att den egna politiken är toppen. Och raljera över motståndarna.

Det gjorde Reinfeldt, Björklund, Olofsson och Hägglund. Först i Norrköping där det var sol. Sedan i Borås där det duggregnade. Och så i Göteborg där det öste ner.

Det var nästan inget vanligt folk på torgmötena. Men däremot kom partiarbetarna. Och de var ju målgruppen.

På tågsträckorna mellan mötena pratade partiledarna med journalisterna. Det var jättetrevligt. Det är ju inte varje dag man har en minister mellan fyra ögon hur länge som helst.

Vad jag förstod var de här pratstunderna det viktigaste på hela turnén. Det är lite som i skolan. Eleverna vill bli sedda. Det vill journalisterna också.

Därför tror alliansens strateger att de kommer att ha stor nytta av den här tågturnén. Det misstänker jag att de har helt rätt i. Det behöver inte vara knepigare än så.

Maud Olofsson är utan tvekan den mest energiska av alliansens partiledare. Hon pratar hela tiden och är ruggigt engagerad.

Men lagledaren tror jag att man kan utnämna Jan Björklund till. Han är som en fotbollstränare. Kommer hela tiden med inpass som bygger det kollektiva egot.

Kanske beror det på att han är officersutbildad. De anses ju vara bra på att leda.

Fredrik Reinfeldt är gruppens tänkande August. Man kan ju förstå att han ser bekymrad ut, det är ingen lek att vara statsminister. Men främst tror jag den bedrövade uppsynen beror på att han funderar.

Göran Hägglund ägnar groteskt mycket tid åt att twittra. Han har en Facebookgrupp också, sa han. Han trodde att det mest var KD:are som kollade på den för att snabbt få veta på vad han tycker. Verkar troligt.

Det var allt för i dag!

PS. SJ Event borde ta över hela SJ. De skötte det abonnerade tåget. Framme i tid. Jättegod mat. Inga avstängda toaletter. Fungerande eluttag. Toppen! DS

lena mellin