”Jag tror att han är skyldig - men vet inte”

NYHETER

FALUN. Det är väldigt lätt att tro en massa saker när det gäller Mats Alm – lätt att känna och ha åsikter.

Men när man ska rada upp saker man verkligen vet är det svårare.

Det här fallet ser ut att kunna bli ett av de mest komplicerade i svensk rättshistoria.

Foto: Aftonbladets Linda Hjertén bevakar rättegången i Falun.

Jag har inte missat en enda av rättegångsdagarna i Falu tingsrätt. Jag har inte missat ett enda av de dryga 40 vittnesmålen: grannarna som berättat vad de sett, teknikerna som rabblat siffror och lägen och analyser, Alm själv som svurit på sin oskuld och gråtit över sin döda flickvän.

Och visst har åklagarna gjort ett gediget jobb.

De har nog pratat med varenda människa som kan veta någonting alls om Mats Alm och Linda Chen. De har vänt ut och in på Mats Alms liv, på hans känslor, barndom och boksamling – försökt att ge svar på vad för slags person Mats egentligen är.

De ägnade till och med en hel dag i rätten åt att höra vittnen som INTE hade sett Linda Chen. Det är att vara noggrann det.

Och det är lätt att tro att Mats Alm verkligen är skyldig, för vem skulle det annars vara? Och vad skulle han annars gjort där i skogen?

Det är lätt att tro att Mats Alm ljuger om att ha blivit kidnappad. Hela berättelsen med friterade räkor och vita tabletter låter som en dålig roman och där får man nog säga att han har blivit överbevisad å det grövsta.

Det är även lätt att tro att Mats Alm kanske har en psykisk störning som en överläkare misstänker. För ärligt talat: kommer man på alla dessa historier, och faktiskt lyckas ljuga sig igenom en så lång rättsprocess, så kan man väl inte vara helt frisk.

Men så kommer vi till vad man verkligen vet, för det är ju främst det som rätten ska gå på.

Och vi vet ju varken var, när eller hur Linda Chen dog.

Vi vet ju faktiskt inte vilket, om ens något, av alla de tänkbara motiv som åklagarna räknade upp, som är det rätta. Om Mats Alm mördade Linda Chen var det livförsäkringen som drev honom till det? Eller var det svartsjuka och kontrollbehov? Eller var det så att Linda ville ställa in bröllopet och att Mats inte klarade av skammen av att bli lämnad?

Hela tiden under den långa rättsprocessen har Mats Alm suttit där tillbakalutad på sin röda snurrstol och stirrat stint på den som än talat med ett uttryck i ögonen som om det som händer egentligen inte rör honom.

Åklagarna har presenterat en bild av en 35-årig man som själv försöker framställa sig som en blåögd toffel, men som i själva verket är kontrollerande, svartsjuk och explosiv. Så pass att han till slut dödade sin livs kärlek. Men när de har målat upp denna bild har Alm sett ut som om han lika gärna kunnat se på en film.

Flera experter har ställt sig tvivlande till att Mats Alm kommer att dömas för mord. Andra till om Mats Alm kommer att dömas överhuvudtaget.

Några nämndemän och en domare i Falun har nu ett tufft jobb framför sig.

När de är klara med domen slutar den här filmen för Mats Alm.

Personligen tror jag att Mats Alm är skyldig. Men jag tror att det blir omöjligt att döma honom för mord.

Lyckligtvis spelar det ingen som helst roll vad jag tror.