”Vi fördömer starkt dessa inhumana handlingar”

Publicerad:
Uppdaterad:
Kraftiga protester i Istanbul i dag.
Foto: Reuters
Kraftiga protester i Istanbul i dag.

NYHETER

Israels handelsminister Benjamin Ben-Eliezer har bekräftat att människor dött på biståndsfartygen i Ship to Gaza.

Nu kommer omvärldens reaktioner.

På flera håll har reaktionerna varit starka efter att det blivit känt att israelisk militär skjutit människor på båtarna där det finns civila, journalister och hjälparbetare.

Demonstranter har försökt storma Israels konsulat i Istanbul, rapporterar medier i den turkiska storstaden.

Demonstranterna kastade sten och slogs med polisen, framgår av CNN Türks och NTV:s sändningar.

"Fördömer starkt"

Gazaaktionen är delvis organiserad av Turkietbaserade organisationer och personer.

"Vi fördömer starkt dessa inhumana handlingar från Israels sida", heter det i en kommuniké från turkiska UD, som nu på morgonen kallat till sig Israels ambassadör i Ankara.

"Denna bedrövliga händelse, som ägde rum på öppet hav och utgör en tydlig överträdelse av internationell lag, kan få irreparabla konsekvenser för våra bilaterala relationer".

Kräver utredning

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uttrycker sitt djupa beklagande över morgonens nyheter. Hon kräver att en utredning görs av hur flera personer dödades ombord på hjälpfartygen.

– Å EU:s vägnar kräver hon en fullständig utredning om under vilka omständigheter detta inträffade, säger en av Ashtons talespersoner till Reuters.

– Hon kräver ett omedelbart, uthålligt och ovillkorligt öppnande av gränsövergångar för att släppa in humanitär hjälp, kommersiella varor och personer till Gaza.

Grekland och Spanien kallar också upp de israeliska ambassadörerna i Aten respektive Madrid för samtal efter våldsamheterna i Medelhavet.

Vita huset beklagar dödsfallen

Både Norge och Danmark har kallat till sig Israels ambassadörer och protesterat mot det israeliska ingripandet.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe uttryckte ovanligt skarp kritik mot Israel och säger att han är "chockad" över Israels aktion.

Vita huset beklagar djupt att människor skadats och dödats vid Israels bordning av Gazafartygen, säger en talesman i den första reaktionen från högsta ort i USA.

Publicerad: