ÖB vägrar att svara om utredningen

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarsmakten ska lämna över bevisen till polisen – fem veckor efter dödsskjutningarna

1 av 3 | Foto: Foto: Jerker Ivarsson
HÄR FLYR HAN Överbefälhavare Sverker Göransson vill inte svara på Aftonbladets frågor om varför försvaret har försvårat och förhindrat för Rikskriminalen att driva sin utredning av dödsskotten i Afghanistan. I stället flyr han efter en tv-intervju via garaget och chauffören kör till och med mot rött under färden. En kort hälsning via presstjänsten är allt som ÖB är beredd att ge.

Aftonbladets avslöjanden har fått Försvarsmakten att agera.

I dag – fem veckor efter dödskjutningarna – ska skyddsvästar och annan utrustning som tillhörde de stupade soldaterna lämnas över till polisen.

ÖB Sverker Göransson vägrar låta sig intervjuas, men erkänner via sin pressekreterare:

– Varje försening är allvarlig, oavsett vad den beror på.

Skyddsvästarna och uniformerna är avgörande bevis när det gäller att klarlägga händelseförloppet då Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts ihjäl 7 februari. Två dagar efter händelsen i byn Gor Tepa i Afghanistan inledde Rikskriminalen en förundersökning om mord.

Men först 28 februari skickade Försvarsmakten utrustningen till Sverige. Var den har förvarats sedan dess, och vad försvaret gjort med den fram till nu, går inte att få några besked om. Och ännu i går eftermiddag, fem veckor efter dödsskjutningarna, har de ännu inte lämnat över den vare sig till polisen eller Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Har försvårat utredningen

Men efter en serie avslöjanden i Aftonbladet om hur försvaret förhindrat och försvårat Rikskriminalens utredning försäkrar Försvarsmakten nu att polisen ska få de viktiga bevisen.

– Västar och så vidare ska vara polisen till handa under tisdagen. Det är min uppfattning, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

Rikskriminalen misstänker att de stupade soldaterna och deras tolk kan ha fallit offer för den egna sidans kulor. Ingen ansvarig officer ville i går tala med Aftonbladet. ÖB Sverker Göransson flydde efter en tv-intervju med Lars Adaktusson via garaget och körde till och med mot rött trafikljus för att slippa svara på Aftonbladets frågor.

”Vi vill ha ett avslut”

Senare på eftermiddagen lät han hälsa via presstjänsten:

– Varje försening är allvarlig, oavsett vad det beror på. Vi är nu angelägna om att allting ska få ett avslut framför allt med hänsyn till de anhöriga.

Var utrustningen varit under den här tiden vill ingen på Försvarsmakten svara på. Det går heller inte att få något rakt besked om varför det dröjt så länge.

Men till TT säger general­major Berndt Grundevik att förklaringen är att de haft svårt att bestämma sig:

– Utrustningen kom till Sverige 28 februari och 1 mars kontaktades polisen av Försvarsmakten. Det har därefter varit diskussion om vart utrustningen skulle föras, till Stockholm eller Linköping och Statens kriminaltekniska laboratorium.

Aftonbladet har kunnat berätta hur Rikskriminalens utredare stoppades från att följa med på planet till Afghanistan. Och hur viktigt bevismaterial undanhölls polisutredningen.

Har insett allvaret

Försvarsmakten har därefter felaktigt gett sken av att de samarbetat fullt ut med polisen. De påstod bland annat att de redan lämnat över allt material, men hittills har polisen inte fått någonting.

Först nu tycks Försvarsmakten ha insett allvaret.

– Vi har tagit erfarenhet av det här och ser över våra rutiner för samverkan med åklagare och polis. Så nästa gång kommer det här gå mycket fortare, säger Philip Simon.

Misstanken: De blev dödade av den egna sidan

■Fredag 12 mars

Aftonbladet avslöjar att Rikskriminalen misstänker att Johan Palmlöv och Gunnar Andersson kan ha träffats av den egna sidans kulor. Fynd vid den rättsmedicinska undersökningen tyder på att händelseförloppet inte stämmer med den version försvaret gett.

■Lördag 13 mars

Aftonbladet avslöjar att Försvarsmakten stoppat Rikskriminalens utredare från att följa med till Afghanistan. Anhöriga till den omkomne tolken berättar för TV 4 att tolken träffats av skott från flera håll. Pappan, som är pensionerad polis, ifrågasätter svenska försvarets version av händelsen.

■Söndag 14 mars

Aftonbladet avslöjar att Försvarsmakten efter en månad ännu inte överlämnat viktiga bevis till polisen.

■Måndag 15 mars

Försvarsmakten erkänner misstag och lovar att omgående lämna över de viktiga bevisen. En översyn av rutinerna utlovas också.

Publicerad: