Provokativ konstnär som vill skapa debatt

Lars Vilks: en provokativ konstnär som vill skapa debatt.

Han har varit i strid med muslimer, med staten och med konstvärldens etablissemang. Men han är inte är rädd. Inte ens för terrorister.

PROTESTERAR MOT SVERIGE Vid en protest i Pakistan hösten 2007 håller demonstranterna upp en svensk flagga med Lars Vilks namn och fördömer hans karikatyr av Muhammed.
PROTESTERAR MOT SVERIGE Vid en protest i Pakistan hösten 2007 håller demonstranterna upp en svensk flagga med Lars Vilks namn och fördömer hans karikatyr av Muhammed.

Konstnären Lars Vilks, 63, är känd för att provocera. Han kritiserar den institutionella konsten och vill skapa nya rum för konst. Men 2007 bröt helvetet ut för den uppkäftiga konstnären.

Muhammed som rondellhund

Allt började med att värmländska Tällerud inbjöd Vilks till en grupputställning med tema hund. Konstnärens bidrag: en teckning av profeten Muhammed, avbildad som en rondellhund. Hans teckningar visades aldrig upp av museet men däremot i Nerikes Allehanda. Sedan var fan lös.

Fick ett pris på sitt huvud

Lars Vilks hotades till livet av upprörda muslimer. Det var fel att avbilda profeten. Ännu värre att avbilda honom som en hund. En del muslimer betraktar hunden som ett smutsigt djur. I september 2007 utfäste en förmodad ledare för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödade Vilks och 50 000 till den som dödade Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson.

Vad hade du för skäl?

, frågade Sydsvenskans reporter konstnären i augusti 2007.

– Jag har en udd mot islam, eftersom islam ofta företräds av sanningsbesittare, och sanningsbesittare är en otrevlig sort. Sådana personer är inte toleranta. Har man sanningen och denna sanning är den enda möjliga... Då ska man omvända de förtappade. Sanningen kommer att påvisa hur du ska bete dig, och det får förfärliga konsekvenser för andra. Vi har haft samma sak i kristendomen, då staterna styrdes på det sättet. Vi är inte helt av med det ännu, sade Vilks.

Planerat att mörda konstnären

Men Vilks var aldrig rädd. Till och med nu när sju personer gripits misstänkta för att ha planerat mörda honom verkar han orädd.

– Jag har varit med om det här så många gånger förut. Kanske har jag blivit lite avtrubbad, säger han till Aftonbladet på onsdagsförmiddagen.

I går skrev han på sin blogg:

"Som alla andra fick jag veta om tillslaget mot de konspirerande sju genom medierna. Helt uppenbar var nyheten eftersom jag timme efter timme befann mig i ett medietryck som var minst lika stort som 2007 års höjdpunkter. (...) Vare det hur som helst med den saken. Det som återstår som ett mindre framgångsrikt faktum är att mitt symbolvärde som storkränkare har ökat markant."

Har bråkat med staten

Det är inte första gången det stormar om Vilks. Hans uppförande av byggskulpturerna Nimis och Arx ledde till år av rättsprocesser i tingsrätt, hovrätt och högsta domstol. Drivvedsskulpturen Nimix byggdes 1982 utan lov i ett Kullabergs naturreservat. Arx, en stenskulptur, uppfördes i närheten några år senare. Svenska myndigheter begärde att skulpturerna skulle rivas och drev processen upp i högsta domstolen.

Lars Vilks förlorade processen och bötfälldes.

Låtsaslandet Ladonien

I dag har Vilks utnämnt området Kullaberg-Höganäs till självständig mark i hans låtsasland Ladonien där han själv är riksföreståndare. Landet skapades av konstnären 1996.

Konstnären Lars Vilks föddes i Helsingborg år 1946. 1987 tog han doktorsexamen i konstvetenskap vid Lunds universitet. Lars Vilks jobbade sedan på Konsthögskolen i Oslo från 1988 till 1993 och var professor vid Konsthögskolan i Bergen 1997–2003.

Läs mer:

Publisert: