Ursut gripen – för bankrån

avCarina Bergfeldt

NYHETER

”Sveriges mest kända rymmare” är gripen igen – misstänkt för miljonstöld

Ioan Ursut, 51.

Ioan Ursut, 51, uppges ha gripits.

Mannen, som rymt från tre svenska fängelser, sitter nu häktad i Rumänien.

Han är misstänkt för delaktighet i en stöld på över sex miljoner kronor.

Gripandet skedde i går kväll, i den rumänska staden Satu Maru.

Ioan Ursut, 51, greps enligt rumänsk media tillsammans med en 33-årig italiensk medborgare. De båda ska enligt den rumänska tidningen Adevarul vara misstänkta för ett rån som inträffade den 15 september 2009, då en värdetransport rånades på cirka sex miljoner kronor.

Häktad i 29 dagar

Adevarul skriver att Ursut och 33-åringen båda kommer att sitta häktade i 29 dagar.

Ioan Ursut, som tillbringat de senaste åren av sitt liv med att jobba för katolska kyrkan i italienska Livorno, var en gång i tiden Sveriges mest kända rymmare. Tre gånger lyckades han ta sig ut ur svenska fängelser.

Dömd för flera brott

Ursut kom till Sverige 1984, efter att ha ansökt om politisk asyl. Två år senare dömdes han till ett år och sex månaders fängelse för olaga innehav av vapen och avsikt för rån. I december dömdes han till två år och tre månaders fängelse för bedrägeri och förfalskning.

Hotade med träpistol

Ursuts första flykt skedde 28 maj 1988, då han rymde från fängelset i Norrköping, efter att ha hotat vakterna med en träpistol. Han tillfångatogs efter att ha blivit igenkänd av en privatperson, fyra dagar senare.

Den 5 september 1988 var det dags igen, för det som klassas som Ioan Ursuts mest spektakulära rymning. Han klämde sig igenom en ventil på Hall som bara var 49 gånger 17 centimeter efter att ha kletat in sig med smör som han tog från matsalen, och firade sedan ned sig med ett lakan till marken.

Hittades av spårhund

Efter ett par månader på fri fot greps Ursut och placerades på Kumlabunkern. I maj 1991 rymde han igen, då tillsammans med Marten Imandi. Den flykten tog dock slut redan efter fem dagar, när en polishund hittade honom.

Deporterades till Italien

Efter att han avtjänat sitt straff i Sverige deporterades Ioan Ursut till Italien 1994, för att avtjäna ett utdömt straff för ett tio år gammal mord. 1998 lyckades han rymma igen, men fångades på nytt efter bara några dagar.

Sommaren 2007 släpptes han, och har sedan dess bott i Livorno, fram till gripandet i går kväll.