Virusskydd slog ut 800 000 datorer

En felaktig uppdatering från antivirusjätten McAfee har gjort att en helt legitim systemfil i Windows klassas som skadlig.

Felet gjorde att över 800 000 datorer i världen slogs ut.

I Sverige har bland annat Telia, Systembolaget och flera kommuner drabbats hårt.

Uppdateringen av antivirussignaturer skickades ut i går och innebär att användare av programmet Windows XP Service Pack 3 inte längre kan använda sina datorer.

Datorer med Windows 7 och Vista drabbas inte, skriver tidningen Computer Sweden.

800 000 i världen drabbade

Det som händer i datorn är att en viktig systemfil klassas som skadlig och sätts i karantän. Följden blir en systemkrasch och därefter en oändlig serie av omstarter.

Enligt tekniker vid University of Michigan har 800 000 datorer drabbats globalt, skriver Computer Sweden. Hur många som påverkats i Sverige är oklart.

– Vi kommenterar inte det här lokalt i dagsläget, säger Nicholas Rundbom, presstalesman vid McAfees pr-byrå Axiom.

Förutom Telia, som fått 15 000 datorer utslagna, har Svenskt Närlingsliv fått 600 datorer utslagna och Systembolaget tvingats stänga 28 av sina butiker.

Nu är alla Systembolagets butiker öppna igen, men vissa har reducerad kapacitet, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Slog ut flera kommuner

I Göteborgs stad slogs 5 000 av kommunens datorer ut, majoriteten inom skolan. Nu är det cirka 1 200 datorer kvar att fixa.

– De första 2 000 lyckades vi få bort med starta upp-skript, som får datorn att laga sig. De övriga har vi hanterat manuellt fram till nu. Det tar inte många minuter per maskin, men problemet är att ta sig ut till alla datorerna, säger Anders Nilsson, verksamhetschef på intraservice i Göteborgs stad.

Flera andra kommuner har drabbats: I Västerås kommun slogs 98 procent av datorerna ut – 3 000 stycken – och i Kristianstads kommun slogs lika många datorer ut. I Örebro ett hundratal, skriver Computer Sweden.

"Ärendet har högsta prio"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samlades till möte på torsdagseftermiddagen med anledning av datorkaoset.

– Det är ju en händelse som har fått ganska stor effekt, men effekten är temporär. Det är inget som inte går att åtgärda, men man får ofta ta till manuell uppdatering. Problemet handlar om hur lång tid det tar att få upp datorerna på arenan igen, säger Svante Nygren, informationssäkerhetsanalytiker på MSB.

McAfee säger i ett skriftligt uttlande att ärendet har högsta priortitet. Företaget uppger att den felaktiga uppdateringen är borttagen.

– Vi tror att det här problemet har drabbat mindre än en halv procent av våra kunder världen över, skriver Barry McPherson, vice vd på McAfees tekniska support och kundtjänst, i ett inlägg på sin blogg.

I USA drabbades delstaten Kentucky hårt då både polisens och skolmyndigheternas datorer slogs ut.

Har ni drabbats på ert företag?
Publisert: