Dessa nio styr maffiagängen

Ledarna är beredda att mörda – för respekt

TVÅ SKÖTS – ÖVERLEVDE I april sköts två män, 23 och 24 år gamla, ner i Göteborg. Båda överlevde attacken som tros vara den senaste i raden av brutala dåd i Göteborg med kopplingar till gängvärlden.
TVÅ SKÖTS – ÖVERLEVDE I april sköts två män, 23 och 24 år gamla, ner i Göteborg. Båda överlevde attacken som tros vara den senaste i raden av brutala dåd i Göteborg med kopplingar till gängvärlden.

Sverige skakas av flera pågående gängkrig.

Aftonbladet har kartlagt huvudpersonerna i landets just nu våldsammaste kriminella nätverk.

De leder grupper av unga män som är beredda att mörda för respekt och upprättelse.

Tonen i Sveriges undre värld har hårdnat. Uppgörelser mellan kriminella nätverk handlar inte längre bara om pengar.

– Det handlar om hämnd och heder. Gäng som utsätts för våld får inte backa, säger kommissarie Thord Modin vid Rikskriminalen.

Förlorat varsin bror

I Malmö har de så kallade K- och M-falangerna befunnit sig i en våldspiral i flera år.

– Jag tror inte ens de själva vet vad det handlar om från början, säger kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen.

Falangerna leds av tungt kriminellt belastade Valdet Kupa, 22, och Mirza Masovic, 27. De har båda förlorat varsin bror i gängkriget och Valdet Kupa har själv skottskadats allvarligt i ett överfall 2008.

För att minska risken för ytterligare våld har polisen den senaste veckan punktmarkerat nätverkets medlemmar. Men situationen i Malmö är inte unik.

I Stockholm och i Göteborg pågår liknande strider.

I Södertälje befinner sig Bandidos supporterklubb X-team i en infekterad konflikt med det så kallade Södertäljenätverket. Ett mord på en 25-årig X-team-medlem i julas misstänks ha varit orsaken till att en 27-åring och en 37-åring med anknytning till Södertäljenätverket mejades ner med flera skott 3 april.

Inväntar hämnd

Våldet har blivit gängens eget sätt att skipa rättvisa.

Att gå till polisen är inget alternativ.

– Oavsett om någon mördats, hotats eller misshandlats grovt vill man inte ha inblandning från samhället. Man inväntar rätt tillfälle att hämnas, säger Thord Modin.

De poliser som utreder gängen har även själva utsatts för attentat. Men sedan i somras kraftsamlar polisen i en aktion mot grov organiserad brottslighet.

Och metoden är enkel: ”follow the money”. Nätverkens försörjning ska trasas sönder.

”Går mot pengarna”

– Vi försöker gå mot pengarna hos organisationer som har mycket våld och otillåten påverkan mot poliser, åklagare, politiker och journalister på sin agenda, säger Tommy Hydfors, biträdande Rikskriminalchef.

Det här är gängen som slåss

Asir

Från början ett fängelsegäng som bildades av bland andra Süyar Gürbüz 2005. Organisationen finns även ute i samhället. Enligt en medlem har Asir en militärisk struktur med presidenter, sergeanter och soldater. De ägnar sig åt narkotikabrott, utpressning och ekobrottslighet.

Södertäljenätverket

Löst sammansatt av olika grupper i Södertälje. Ett par centralfigurer samlar övriga runt sig. De sysslar i huvudsak med inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, kokainhandel, utpressning och beskyddaravgift för krogar och beställningsjobb som att bränna bilar för försäkringspengar.

X-team

Supporterförening till Bandidos, finns på flera orter i landet. Verksamheten rör främst utpressning, beskyddaravgifter för krogar, förfalskning av papper, målvakter och skalbolag, personrån. Under konflikten med Södertäljenätverket har de tagit hjälp av medlemmar från föreningar runt om i Sverige.

K-falangen

Ett drygt tjugotal vänner till centralfiguren Valdet Kupa utgör kärnan. Det finns starka kopplingar till Naserligan i Göteborg. Falangen ägnar sig åt vapenbrott och stölder. Valdet Kupa är själv dömd för flera fall av narkotikabrott.

M-falangen

l Ett antal kompisar som växt upp tillsammans med ledaren Mirza Masovic och hans nu mördade bror.

Mirza och hans bror har tidigare stått bakom en restaurang i Lund. Efter ett bombattentat i augusti 2008 gjorde de sig av med den. Medlemmarna ägnar sig åt stölder, inbrott och utpressning.

Publisert: