Nyheter

Krav från Europa: Ta timeout, Bildt

Av: 

William Svärd

NYHETER

Europeiska socialdemokrater i upprop

Pressen på utrikesminister Carl Bildt ökar.

Nu kräver även Danmarks tidigare statsminister Poul Nyrup Rasmussen och Europas socialdemokrater att Bildt tar en timeout.

Bildt har varit i blåsvädret sedan åklagaren Magnus Elving meddelade att han utreder svensk inblandning i folkrättsbrott i Sudan. Flera frivilligorganisationer anklagar bolaget Lundin Oil – där Bildt tidigare satt i styrelsen – för att med hjälp av milis ha tvångsförflyttat tusentals människor för att kunna utvinna olja.

”Kliv ner Bildt”

Socialdemokraterna har krävt att Bildt tar en time-out medan utredningen pågår. Nu säger PES – den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet – att de stödjer det kravet.

– Den svenske åklagaren måste fastställa exakt vilken roll Lundin Oil spelat. Det borde också bli tydligt exakt vilken roll styrelsemedlemmen Carl Bildt haft, och vad han känt till. Tills dess är det inte mer än rätt att herr Bildt drar sig tillbaka som Sveriges ansikte utåt, skriver Poul Nyrup Rasmussen, tidigare dansk statsminister och partiledare för PES i ett pressmeddelande.

Bildt vägrar

– Enligt min mening är det ett minimikrav för att inte Sverige som nation ska fläckas ner genom kopplingar till denna oroande utveckling, skriver Rasmussen vidare.

Så sent som i går avfärdade Carl Bildt kraven på timeout och kallade det för socialdemokratisk valtaktik.

Enligt Bildt hjälpte Lundin Oil befolkningen i Sudan.

– I de områden där vi var ökade befolkningen, det flyttade folk dit. Det är ganska naturligt när man borrar brunnar och bygger vägar, sade han till Aftonbladet i går.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: