Svanberg påverkas inte av vd-petningen

Av: Erika Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Det är nu han ska testas som företagsledare

Carl-Henric Svanberg sitter kvar som styrelseordförande för BP när vd:n Hayward petas från katastrofhanteringen. Men fler huvuden kan rulla inom företaget. – Jag tror inte att någon i styrelsen sitter säkert, säger Kjell Aleklett, oljeanalytiker och professor på Uppsala universitet.

BP:s vd Tony Hayward sitter kvar som vd men lämnar med omedelbar verkan ansvaret för hanteringen av oljekatastrofen till BP:s operative chef Bod Dudley. Den hårt kritiserade Carl-Henric Svanberg påverkas inte av organisationens förändringar.

”Svanberg kan inte lastas”

– Det krävdes att någonting skedde. Men eftersom Svanberg inte har att göra med driftsledningen, så kan Svanberg inte belastas på samma sätt, säger Kjell Aleklett.

Vilken roll tror du Svanberg har haft i beslutet att peta Hayward?

– Svanberg kom in i leken senare än Hayward, så han har inte valt den vd som sitter nu. Det finns ingen direkt koppling mellan de två. Det är styrelsens roll att tillsätta en ny vd, även om det förmodligen finns fler personer i styrelsen som varit drivande. Men som styrelseordförande är han givetvis ansvarig för beslutet.

Ingen garanti för Svanberg

Carl-Henric Svanberg har kritiserats för att inte vilja uttala sig offentligt om oljekatastrofen - och hånades över världen efter grodan då han kallade de amerikaner som drabbats av oljekatastrofen för ”det lilla folket” under en presskonferens i förra veckan. Beslutet att låta Bob Dudley ansvara för katastrofhanteringen är ingen garanti för att Svanberg sitter kvar.

Vad innebär beslutet att peta Hayward för Svanbergs position?

– Jag tror inte att någon i styrelsen sitter säkert. Det är väl nu han testas som företagsledare. Är han en stark ledare så klarar han det här, säger Kjell Aleklett.

Aktieägarna avgör

Flera brittiska pensionsfonder har satsat stort i BP. Storbritanniens regering har gjort klart att den ser som viktigt att BP:s förblir finansiellt stabilt. Svanbergs framtid kommer att hänga på aktieägarna.

– Det är aktieägarna som har hela makten, säger Kjell Aleklett.

Publicerad: