Moderaten skickade förtalsbrev om Sahlin

Baylan: Moderaternas partiledning måste ta avstånd

Förtalskampanjen mot S-ledaren Mona Sahlin tilltar i styrka.

Socialdemokraterna har nu spårat en avsändare – en moderat kommunpolitiker.

Partisekreterare Ibrahim Baylan kräver att M:s partiledning tar klart avstånd.

Sedan några månader florerar ett fejkat kedjebrev från Mona Sahlin med Socialdemokraternas logga och med Sahlins tips för att få ekonomin att gå ihop – skippa TV-licensen, strunta i parkeringsböter etc. Den som får mejlet uppmanas att skicka det vidare till tio personer, annars riskerar regeringsskifte.

Brevet har också delats ut vid köpcentra och på arbetsplatser. Nyligen hamnade det i en socialdemokrats mejlbox och avsändaren visade sig vara en moderat kommunpolitiker i Gnosjö, Bertil Nilsson, tidigare kommunalråd och numera ordförande i socialnämnden.

– Det minns jag inte, det är omöjligt att hålla reda på alla mejl, säger Nilsson.

– Men har jag gjort det så var det väl mest en kul grej.

Baylan: Skadar demokratin

Enligt Ibrahim Baylan har förtalskampanjen mot Sahlin ökat i styrka sedan statsråden Mats Odell och Sven Otto Littorin kallat de rödgrönas budgetalternativ för Tobleronepolitik. Han menar att det gav ett sorts grönt ljus till valarbetarna.

– Vi får allt fler tecken på att det ökar i spridning. Därför kräver jag nu att den moderata partiledningen agerar och ger en tydlig signal att det inte är acceptabelt att falskeligen sprida uppgifter vars syfte bara är att misskreditera Mona Sahlin, säger han.

Baylan tänker ta kontakt med Moderatledningen så fort som möjligt, säger han.

– Det är väldigt obehagligt och den moderata partiledningen har ett ansvar, säger han och drar paralleller till amerikanska smutskastningskampanjer.

– Vi ska inte importera detta. Det skadar demokratin, säger han.

"Inte okej"

Men Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson tycker att Moderaterna redan har en klar policy mot smutskampanjen och säger att han ska ta kontakt med kommunpolitikern. Han hänvisar till riktlinjer som han själv skrivit och som regelbundet skickas ut till alla medarbetare.

– Vi är tydliga med att sånt här inte är okej. Men vi har över 40 000 medlemmar och det går inte att ha koll på varje enskild individ. Det behövs en ständig dialog, säger han.

Att Moderaterna skulle ta intryck av amerikanska smutsiga kampanjmetoder avfärdar han som "trams".

– Baylan vet att det inte är sant, säger han.

TT

Publisert: