Kallaste vintern på över hundra år

Kylan har tagit ett järngrepp om Sverige i vinter.

Att det är minusgrader flera dygn i sträck innan lucia har inte inträffat på mer än hundra år, enligt SMHI.

Och till nästa vecka väntas temperaturerna sjunka ännu mer.

Vintern har bjudit på kallare väder och mer snö än vad som är normalt i december. Att det blir minusgrader flera dygn i sträck kallas för iskyla och enligt SMHI är det mycket ovanligt att det inträffar så tidigt som i början av december.

Snö ger mildare temperatur

De senaste dagarna har snövädret gett mildare temperaturer.

Nu har det stannat upp och endast spridda snöbyar ligger kvar i början på helgen då snövädret drar sig tillbaka västerut där det först kom i från.

Snön vänder tillbaka

Men den som inte gillar snö kan inte andas ut än. Redan på lördagskvällen kommer snövädret tillbaka in över Götaland och upp över Svealand på söndagen. Sedan väntas kallare temperaturer.

– Generellt är det mellan två och sju minusgrader i snöfallet men det har varit områden på västkusten där det varit klart och då har temperaturerna gått nedåt 10 minus i alla fall. Och i mitten av veckan, fram mot tisdag, onsdag, så kommer en högtrycksrygg och det blir kallt igen. Det blir allmänt vintrigt och det håller i sig fram till jul, säger Daniel Fredriksson.

Mulet och kallt i norr

Norrland klarar sig på många håll utan snöfall i helgen. Men kylan ligger kvar.

– Efter i natt är det bara lokala snöfall i Norrland och lördagen blir en allmänt mulen dag med temperaturer mellan 10 och 20 minusgrader. Det är lite blåsigt vilket kan ställa till det i alla fall inledningsvis. När det blåser hårt vid kusten och friskt in över land blåser snön ihop i stora drivor vilket kan göra det besvärligt, säger Daniel Fredriksson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN