Kondomen som kan bli Assanges fall

Delar ur förundersökningen har kommit ut

Nu har delar ur våldtäktsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, 39, läckt ut.

En av kvinnorna har anklagat Assange för att ha tagit sönder en kondom under ett samlag,

Och testresultat ser ut att stödja hennes misstanke, skriver VG.

Det är brittiska tidningen The Guardian och norska tidningen Verdens Gang som fått tag i delar av den ännu hemliga förundersökningen. I materialet finns även bilder på en trasig kondom – en bit gummi som kan bli en av de avgörande detaljerna i den uppmärksammade utredningen.

"Slitits sönder"

En av målsägarna har sagt i förhör att hon under ett av samlagen med Assange misstänkte att han gjorde någonting med kondomen som hon efteråt märkte var trasig.

"Kvinnan är övertygad om att Assange slet isär kondomen med flit och sedan fortsatte samlaget, "står det i en rapport efter ett förhör med kvinnan den 20 augusti.

SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, har nu undersökt kondomen. Enligt SKL:s rapport, som VG tagit del av, framkommer det att kondomen har skador i främre delen, med små revor i närheten av hålet, men att de inte verkar ha orsakats av något form av verktyg.

"Testresultatet talar för att kondomen har slitits sönder" står det i rapporten.

Rapporten säger dock ingenting om skadan orsakats med flit eller oavsiktligt.

Nekar

Assange själv, som just nu befinner sig i Storbritannien med elektronisk fotboja, nekar till anklagelserna om ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång som han misstänks för.

Han har även ställt sig helt frågande till anklagelserna om att han skulle tagit sönder kondomen.

De två kvinnorna berättar dock en annan historia i de polisförhör som The Guardian fått tag i. De säger att de sexuella förhållandena började frivilligt men att Assange sedan inte lyssnade när de ville använda kondom och insisterade på ett allt mer bryskt sätt.

– Assange var våldsam och hårdhänt. Jag ville bara be honom att sluta, säger den äldre av kvinnorna i förhör enligt VG.

– Allt var helt frivilligt, säger Assange i förhör.

”Vaknade under ett samlag”

Den äldre kvinnan säger att Assange vägrade att använda kondom under samlaget och när han inte ville sätta på den trots att hon bad honom höll han fast hennes armar och ben. Till slut släppte han hennes armar och gick med på att använda kondom.

Men efteråt märkte kvinnan att den var trasig och hon tror att Assange med flit tog sönder den.

Den yngre kvinnan säger att hon vaknade under ett samlag med Assange. När hon frågade om han använde kondom sade han nej.

Publisert: