Många bor kvar i stora hus trots att de vill sälja

NYHETER

Skatt hindrar försäljning

Höga skatter och avgifter gör att många som skulle vilja sälja sina stora boende och flytta till mindre låter bli, det skriver dn.se.

– Vårt intryck är att många 30- och 40-talister bor kvar i stora hus på grund av att skatterna slår för hårt mot ekonomin om de flyttar, säger Sofia Linder, analytiker vid Stockholms handelskammares avdelning för regional näringspolitik till tidningen.

En mängd skatter och avgfter som stämpelskatt, reavinstskatt, pantbrev och mäklaravgifter gör att många låter bli att sälja sina stora boende och flytta till mindre eftersom förtjänsten ofta äts upp, skriver dn.se.

Det blir extra tydligt i Stockholm där en familj bott i sitt hus i 30-40 år. Enligt Stockholms handelskammare kan skatter och avgifter, för en familj som bott i sitt hus från 1970 och nu säljer, hamna på uppemot 900 000 kronor, skriver tidningen.

Trög bomarknad

Detta gör att rörligheten på bostadsmarknaden, framförallt i Stockholm, inte är så stor.

– Det är inte synd om dem som är inlåsta, det stora problemet är att vi har en så trögrörlig bostadsmarknad. Om folk som sitter i stora bostäder flyttar får vi i gång rörligheten, säger Sofia Linder till dn.se.

Stockholms handelskammare vill komma åt delar av problemet genom att reavinstskatten sänks till 12-13 procent i stället för dagens 22 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård