S-krisen ger M-framgång

Aftonbladets politiska expert Lena Mellin om Moderaternas succésiffror

Reinfeldt och Borg.
Reinfeldt och Borg.

Det går bra nu för Moderaterna.

Bättre än det gjort på 30 år.

Enligt Aftonbladets Lena Mellin är en av förklaringarna krisen inom Socialdemokraterna.

En annan förklaring är den populäre partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

– Jag är helt säker på att Moderaterna vann valet på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det handlar om en komboeffekt. Anders Borg står för någon slags stabilitet och moral om bonusar som jag tror många människor gillar.

Vilken är Reinfeldts starkaste sida då?
– Han starkaste sida är att han aldrig verkar nervös. Även under den värsta finanskrisen darrade han inte på manschetten och han verkade ha läget under kontroll. Det är förstås oerhört förtroendeingivande.

Kris inom Socialdemokratin

Lena Mellin tror dock att den främsta förklaringen till Moderaternas framgångståg under hösten är att det pågår en kris inom Socialdemokraterna.

– Det går så himla dåligt för Socialdemokraterna nu. Regeringen har ju inte gjort något på sistone som gör att folk ställer sig upp kollektivt och gör vågen, utan det är tillfälliga faktorer som gör att Moderaterna får så bra siffror.

En annan förklaring är enligt Lena Mellin att man vanligtvis efter ett politiskt val, kan se en förstärkning av det politiska läget.

– De kurvor som var under själva valet förstärks och de som var valets vinnare, den här gången Moderaterna och Miljöpartiet, fortsätter uppåt medan de andra fortsätter nedåt. Så brukar det vara ett tag efteråt.

Sensationell utveckling

Lena Mellin ser nu fram emot nästa månads siffror, som kan ge besked om Moderaternas supersiffra bara är en tillfällig lyckträff eller ej.

– Det ska bli riktigt spännande att se. Om det fortsätter som nu, är det helt sensationellt! En sådan utveckling har vi i så fall inte sett sedan 1930-talet i Sverige och då är hela det svenska politiska landskapet på väg att möbleras om.

Publisert: