Nyheter

Julian Assange överklagar häktningsbeslut

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Julian Assange har överklagat hovrättens häktningsbeslut till högsta domstolen.

Handlingarna inkom till HD på tisdagsmorgonen.

Att Wikileaks-grundaren som är internationellt efterlyst inte inställt sig till förhör i Sverige beror enligt hans advokat på att han inte har tid just nu.

I förra veckan beslutade Svea hovrätt om fortsatt häktning av Julian Assange som misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Går vidare till HD

Julian Assange har via sitt ombud överklagat häktningsbeslutet till hovrätten men där fått avslag och går nu alltså vidare till Högsta domstolen.

Handlingarna inkom på tisdagsmorgonen och ärendet har ännu inte fått någon handläggare uppger registratorn på Högsta domstolen för Aftonbladet.

Tills vidare är dock Julian Assange internationellt efterlyst och officiellt ska därmed poliser i alla världens länder leta efter honom.

Julian Assanges advokat Björn Hurtig säger sig veta var hans klient befinner sig och menar att han inte försöker hålla sig undan utan helt enkelt inte har tid att inkomma till förhör.

Ärendet plötsligt brådskande

– Han erbjöd sig tidigt att delta i förhör fast då var åklagaren inte intresserad. Men nu har visst ärendet helt plötsligt blivit oerhört brådskande, säger Björn Hurtig och berättar att hans klient har erbjudit sig att delta i förhör via telefon eller på videolänk från något av Sveriges konsulat i utlandet.

– Det tar tid att resa till Sverige och just nu har min klient väldigt mycket att göra. Vi har dessutom erbjudit datum för förhör men de har då inte accepterats, säger Björn Hurtig men förklarar att han är övertygad om att Julian Assange kommer att inställa sig för förhör i Sverige inom en relativt snar framtid.

Erbjuds fristad i Sydamerika

Samtidigt har Wikileaks-grundaren, som söks av svenska, amerikanska och australiensiska myndigheter i samband med i olika brottsutredningar, nu erbjudits en fristad - i Ecuador.

- Vi är redo att erbjuda honom att bosätta sig, utan problem eller villkor, säger landets ställföreträdande utrikesminister Kintto Lucas enligt AFP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: