Man sprängde sig själv

Ska ha haft en ryggsäck med spikar och bomber

Mannen som dog på Bryggargatan sprängde sig själv till döds.

Han bar sex sammankopplade rörbomber men bara en exploderade.

Han hade också en ryggsäck med full med spikar och ett misstänkt sprängämne.

– Hade den exploderat på Drottninggatan hade det blivit en massaker, säger en källa.

Polisens bombtekniker undersökte den döde mannens väska med hjälp av en bombrobot. Röntgenbilder visar att den innehöll en stor mängd spikar och ett okänt ämne som man misstänker vara sprängmedel.

Ropat på arabiska

Enligt vittnen på plats ska mannen ha ropat något på arabiska innan bomben detonerade.

Enligt uppgift till Aftonbladet dog mannen av en rörbomb som han bar på kroppen. På platsen hittade man ytterligare fem rörbomber som tros ha varit seriekopplade. Av någon anledning slets kablarna mellan laddningarna av så att bara en av rörbomberna briserade. Det var med största sannolikhet den som tog mannens liv.

Ett vittne på Bryggargatan berättade att den döde hade ett stort sår i magen.

– Det såg ut som att mannen burit något som exploderat på magen på honom. Han hade inga skador i ansiktet eller på kroppen i övrigt, säger vittnet till DN.se.

Personer chockades

Några personer i närheten chockades och fick hörselskador när sprängladdningen utlöstes.

När Aftonbladet kontaktar Säpo hänvisar de alla frågor rörande kvällens sprängningar till Stockholmspolisen. Men terrorberedskapen i Sverige har inte ändrats under dagen.

– När det gäller beredskapsnivån så är den oförändrad, säger Katarina Sevcik vid Säkerhetspolisens pressfunktion.

Ingen rubricering

Sprängningarna i Stockholm hade vid midnatt ännu inte fått någon brottsrubricering, skriver TT, men enligt polisens pressinformatör Kjell Lindgren lutar det åt ”allmänfarlig ödeläggelse”.

Teknikerna som undersökt de två platserna för sprängdåden var tidigt i morse färdiga med sin undersökning. De kommer i dag att lämna sin rapport till både Stockholms- och säkerhetspolisen.

Den döde mannen genomgår samtidigt rättsmedicinsk undersökning.

Regeringen tiger

Regeringen hålls fortlöpande informerad om utredningen av sprängdådet och betraktar det tills vidare som ett polisiärt ärende.

Någon kommentar från statsministern är inte aktuell för tillfället, meddelar Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Ahlenius till TT.

Publisert: