Knarkkung dödad i strid med mexikansk polis

NYHETER

”Den galnaste” har gjort sig känd som ledare för knarkligan La Familia

”Den galnaste” är död.

Knarkkungen Nazario Moreno González, känd som ”El Más Loco”, sköts ihjäl av mexikansk polis under en regeringsoffensiv på torsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AP bekräftade den mexikanska säkerhetstjänstens talesman, Alejandro Poiré, på fredagen att det var just 40-årige Moreno González som dödades.

Ledare för crystal meth-liga

”Den galnaste”, som är en av flera namn på den ökände knarkkungen, var fram till sin död ledare för La Familia. Organisationen ska framförallt ha specialiserat sig på smuggling av drogen crystal meth.

Moreno González död kom efter två dygn av strider mellan knarkmaffia och polis i delstaten Michoacán de Ocampo i sydvästra Mexiko. För övrigt hemstat för såväl knarkkungen själv som Mexikos president Felipe Calderon.

New Age och brutalt våld

Den senare av dem förklarade vid sitt tillträde 2006 krig mot knarkkartellerna i landet. Sen dess uppges omkring 28 000 människor ha dödats i narkotikarelaterat våld.

Nazario Moreno González uppges ha styrt La Familia med en blandning av brutalt våld och New Age-filosofi. Bland annat påstås han ha tvingat sina män att bära på en "spirituell manual" som han själv skrivit och som innehåller aforismer och visdomsord för självhjälp.