Stökig dag för SD

300 demonstranter mötte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson när han skulle hålla möte i Karlstad.

Då fick partiet ställa in mötet - för andra gången i dag.

– Vi kunde inte garantera säkerheten på platsen, säger Tommy Lind, pressinformatör för polisen i Värmland.

Jimmie Åkesson är upprörd över att partiets möten har stoppats.
Jimmie Åkesson är upprörd över att partiets möten har stoppats.

Mötet skulle ha börjat vid 17, men när Värmlandspolisen såg att det stod närmare 300 personer vid Stora torget i Karlstad backade Jimmie Åkessons poliseskort.

– Merparten av dem var SD-motståndare och en del av dem var autonoma grupperingar. Vår insatschef konstaterade att vi inte kunde garantera säkerheten, trots att vi var ett 50-tal poliser på plats, säger Tommy Lind.

Satt kvar i bilen

Då beslutade Jimmie Åkesson att ställa in mötet, och sitta kvar i bilen som han med kommit till torget, uppger polisen.

– Det var lugnt på platsen, och fanns ingen ordningsstörning egentligen. Men hade han klivit ut ur bilen fanns det rädsla för att det kunde bli ordningsstörning, säger Tommy Lind.

Jimmie Åkesson hävdar att det var polisen som valde att ställa in mötet.

– Högste chefen informerade oss om att de valde att bryta insatsen. Det var deras beslut, säger han till Aftonbladet, och tillägger att partiet funderar på att JO-anmäla polisen för att inte ha hanterat situationen.

Inga vapen

Några vapen eller liknande har inte hittats bland demonstranterna, däremot finns en hel del spår av kastade ägg på torget.

SD-ledaren ställde även in ett planerat möte i Norrköping tidigare på onsdagen efter att det kommit uppgifter om att mötet skulle hotas av störningar. Han kallar onsdagen för "en dyster dag för demokratin".

Hur menar du?

– Att ett parti som inte bara är på väg in i riksdagen, utan också kan få en avgörande roll för regeringsbildningen, inte kan genomföra valmöten på grund av en hotbild är inte värdigt en demokrati, säger Åkesson.

Ett möte i Eskilstuna med partisekreteraren Björn Söder, kunde däremot hållas, men med flera störningar, uppger ekuriren.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN