Sluta ring mig!

avEric Thorsson

NYHETER

Nu slår konsumenterna tillbaka mot telefonförsäljarna

1 av 3 | Foto: colourbox

Samtal på mobilen. Samtal mitt i natten.

Samtal där det är bara är tyst i andra änden av luren.

Nu slår konsumenterna tillbaka mot telefonförsäljarna – på nätet.

Ett okänt nummer på telefonens display. Men vem kommer det ifrån?

Telefonförsäljare får inte ringa från dolt nummer, men länge har det varit svårt att spåra varifrån numret kommer. Fram tills nu.

”Tar tillbaka kontrollen”

Sidor på nätet där konsumenter kan dela med sig av nummer till telefonförsäljare blir allt mer populära.

– Telefonförsäljarna har haft ett stort maktövertag tidigare, de har kunnat ringa dig men du har inte kunnat ringa dem. Förrän nu. Konsumenterna tar tillbaka kontrollen, säger Carl-Fredrik Herö, som driver sajten vemringde.se.

Han startade för ett par år sedan efter att ha sett liknande sajter i USA.

– Min farmor blev rädd av alla samtal där det var tyst i luren och jag blev förbannad, säger han.

”Ringde mitt i natten”

Sidan har växt långt mycket mer än han hade trott. Nu har den 7-8 000 unika besökare om dagen och ungefär lika många telefonnummer i sin databas.

En snabb koll på nätet ger intrycket av oerhört aggressiva försäljare:

– I går ringde de mitt i natten, det e ju verkligen inte normalt? Idioter.., säger en.

– Dom har ringt flera gånger varje vecka i snart 1 & en halv månad, även om jag bett dom sluta ringa. Blir så irriterad, säger en annan.

Vad stör sig folk på mest?

– Egenföretagare är mest irriterade på alla bedrägerier. Som ensikld företagare får man vara väldigt alert och inte gå med på något i förbifarten, säger Carl-Fredrik Herö.

”Bättre att svara”

– Privatpersoner stör sig mest på att företagen ringer så många gånger. Många struntar i att svara, då fortsätter säljaren ringa tills den kommer fram. Då är det bättre att svara, säga att man inte är intresserad och sedan lägga på.

Enligt Stefan Janson, som driver sidan missatsamtal.se är det de tysta samtalen, där en telefonväxel ringer upp och det sedan inte finns någon i andra änden av luren, som gör folk arga.

missatsamtal.se kan man också söka på telefonnummer som man fått och själv lägga in nya nummer. Ungefär 5 000 besöker sajten varje dag.

– Det känns kul att kunna hjälpa till. Besökarna organiserar sidan själva och det är bara aktiva nummer som listas. Har det inte kommit in en rapport på en månad så listas inte numret, säger Stefan Janson.