Nuder hetast

”Han kan kliva rätt in och vara general för paritet”

vill inte kommentera Pär Nuder pekas ut som nästa ledare för Socialdemokraterna. Men själv vill han inte kommentera situationen i partiet. ”Han är en stark ledare, säger en distriktsordförande.
vill inte kommentera Pär Nuder pekas ut som nästa ledare för Socialdemokraterna. Men själv vill han inte kommentera situationen i partiet. ”Han är en stark ledare, säger en distriktsordförande.

Ex-finansministern Pär Nuder är den hetaste kandidaten till ny partiledare för Socialdemokraterna.

Det uppger flera källor för Aftonbladet.

Att Mona Sahlin gav honom sparken ökar hans chanser att ta över partiet.

Fram tills nu har Pär Nuder knappt synts i spekulationerna om vem som ska bli Mona Sahlins efterträdare. När kandidat efter kandidat pressats på ett ja eller ett nej har den tidigare finansministern legat lågt.

Flera av Aftonbladets källor beskriver nu Pär Nuder som den mest troliga kandidaten.

– Han är en stark, pragmatisk ledare och det kan vara det vi behöver, säger en distriktsordförande.

”Skarp analytiker”

Han kan ta matchen mot Borg och Reinfeldt. Och, inte minst, han anses kunna komma in från sidan, bringa ordning i det krisande partiet och ena höger- och vänsterfalangerna.

– Han kan i princip kliva rätt in och vara generalen i partiet, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokrat.

Dessutom är han inte alltför befläckad av den bittra konflikten mellan höger och vänster som just nu diskvalificerar riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Veronica Palm.

Pär Nuders memoarer ”Stolt men inte nöjd” beskrivs ofta som en öppen flirt med partiets vänsterfalang i Skåne.

– Han är varken höger eller vänster utan en skarp analytiker, säger en riksdagsledamot.

Pär Nuder fick under förnedrande former sparken av Mona Sahlin som ekonomisk talesperson. Det kan betraktas som en fördel om partiet vill ha en efterträdare som står långt från henne.

Dessutom var han en de första som sågade det rödgröna samarbetet som i dag är huvudförklaringen till Socialdemokraternas valfiasko.

Många socialdemokrater ställer sig frågan hur det hade gått om Nuder och inte Sahlin valts till partiledare efter Göran Persson.

– Han är den alternativa berättelsen – den strategi som aldrig blev och den kandidat som aldrig fick aldrig chansen, säger en källa.

Stig-Björn Ljunggren går ett steg längre:

– Partiet klarar sig inte utan Pär Nuder.

Kritisk mot Persson

En invändning är att han kan uppfattas som för sammankopplad med Göran Persson. Men lojalitetsbanden dem emellan svalnade när Nuder blev finansminister. I sina memoarer var Nuder mycket kritisk mot Persson som han menade försummade statsministerjobbet i jakten på sin sörmländska herrgård.

Dock uppfattas Pär Nuder fortfarande som en politisk broiler. En skicklig ”spin-doctor” som skaffat sig många fiender under årens lopp.

Flera av Aftonbladets källor är dessutom tveksamma till om han vill. Han trivs i näringslivet, sitter i flera styrelser och har internationella uppdrag.

– Han kanske inte längtar efter att komma tillbaka men kommer inte säga nej om han själv känner att han är den bäste kandidaten och att partiet behöver honom, säger en källa.

Kom hem i går

Pär Nuder kom i går hem från Tokyo där han hållit i ett eftervalsseminarium på svenska ambassaden. Temat var den svenska modellen, just det många socialdemokrater nu vill att partiet betonar.

– Det handlade om hur man lyckas kombinera ekonomisk tillväxt med en väl fungerande välfärd, säger ambassadrådet Kaj Reinius.

De senaste dagarna har även ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson dykt upp i spekulationerna. Flera framhåller även tidigare näringsministern Anders Sundström, i dag vd på Folksam.

Men eftersom det just nu pågår ett avancerat kampanjarbete inom S kan man inte veta om de verkligen är troliga kandidater eller bara en skenmanöver för att media inte för tidigt ska peka ut Pär Nuder.

Publisert: