Nyheter

”USA blundade för tortyr i Irak”

Av: 

Carina Bergfeldt

Erik Nises

William Svärd

NYHETER

Fler civila än soldater har dött under kriget i Irak

USA blundade för tortyr i Irak, och över 15 000 fler civila dog i kriget än vad som tidigare varit känt.

Det hävdar den omdiskuterade sajten Wikileaks.

– De här dokumenten är sex års rapporter från marksoldaterna. Vad de såg, vad de sa och vad de gjorde, säger Wikileaks grundare Julian Assange i en intervju med CNN.

Enligt The Guardian och Al-Jazeera handlar dokumenten till stor del om hur den amerikanska och brittiska militären i Irak tystat ner tortyr, mord och våldtäkter. Det ska ha kommit order från högsta ort om att inte ingripa eller utreda sådana fall.

Guardian skriver också över 15 000 fler civila har dött i Irak än vad som tidigare varit känt.

Många döda civila

Amerikanska och brittiska myndigheter har förnekat att det finns några officiella siffror över antalet civila dödsfall. De hemligstämplade dokumenten säger dock att mellan 2004 och 2009 så dog 66 081 icke-stridande personer av sammanlagt 109 000. Den siffran kan jämföras med kriget i Afghanistan, som krävt 20 000 liv.

– Vi talar om fem gånger så höga dödssiffror i Irak, ett veritabelt blodbad jämfört med Afghanistan, säger Julian Assange till CNN.

Det innebär också att över 60 procent av alla dödsfall är civila.

Ökänd helikopter

Guardian skriver vidare att amerikanska styrkor var inblandade i en ökänd nedskjutning i Bagdad 2007 av två upprorsmän som försökte ge upp. Det var samma helikopter – Crazyhorse 18 – som tidigare varit inbladad i den uppmärksammade skjutningen av två Reuters-anställda samma år.

Den här gången hittade helikoptern två upprorsmän som försökte ge upp. Men en jurist på hemmabasen sade till piloterna att ”man kan inte kapitulera till en flygfarkost” och de båda männen sköts ihjäl.

Hängde upp fångar

Vad gäller tortyren finns det bland Wikileaks dokument mängder av rapporter om övergrepp, uppbackade av medicinska bevis. Rapporterna beskriver fångar som spänts fast, hängts upp i anklar eller vrister, piskats, slagits, sparkats och fått elektriska stötar.

Sex av dessa rapporter slutar med att fången dör, enligt Guardian.

Det ska också finnas dokument som detaljerat beskriver brutala avrättningar och övergrepp som rapporterats till koalitionstyrkorna. Som i sin tur slagit fast att fallen inte skulle utredas.

– Det är den stora behållningen för oss – att dessa människor vars död tidigare var anonym – inte längre är det. Vi kan se var de dött och under vilka omständigheter, säger Julian Assange till CNN.

Rykten om publiceringen

Ryktet om att Wikileaks skulle publicera dokument från kriget har cirkulerat hela veckan. Det amerikanska försvarsdepartementet har i förebyggande syfte gått igenom tänkbar information för att bedöma vilka effekter publiceringen kan tänkas ha.

Tidigare på fredagen meddelade Wikileaks att man skulle hålla en presskonferens på lördagsförmiddagen. Men redan på fredagskvällen publicerade flera stora tidningar och tv-kanaler med Al-Jazeera i spetsen utdrag ur det 390 000 sidor omfattande materialet.

Det är medier som haft tillgång till dokumenten under ett antal veckor, däribland SVT.

Servrar i Stockholm

Själva epicentrum för avslöjandet är ett kärnvapensäkert bergrum under Vita bergen på Södermalm i Stockholm.

Där hyrde Wikileaks in sig för en vecka sedan. Och där finns servrarna där dokumenten rent fysiskt finns.

I går kväll ringde Wikileaks grundare Julian Assange till Jon Karlung, styrelseordförande för internetleverantören Banhof som äger servrarna.

Fruktar it-attack

– Han förberedde oss på det här och vi har höjt beredskapen på vår nätövervakningscentral, säger Karlung.

Vad man fruktar är en attack från utländska organisationer eller myndigheter som inte gillar Wikileaks.

Det har hänt tidigare och sker genom att miljontals adresser anropar den adress som finns på servern i datahallen.

– Vid en tidigare attack har det kommit 164 gigabit trafik. Det är som att alla Sveriges internetanslutningar fokuseras till en punkt som träffar servern. Det är it-världens motsvarighet till en kärnvapenattack, säger Karlung.

Julian Assange kommer att presentera avslöjandet vid en presskonferens i London klockan 11 i dag.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter