Nyheter

"Hans vapen knyts till skotten"

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

De hemliga vapenproven uppges vara klara

Minst en av de pistoler som tillhör 38-åringen ska ha använts av den nye lasermannen i Malmö, rapporterar Expressen.

SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, fick in vapnen i söndags morse. Normalt sett kan analysen ta upp emot en vecka att göra, men eftersom fallet gällde den nye misstänkte lasermannen, snabbades provskjutningen och analysen på.

Enligt tidningen Expressen är resultaten klara och ska visa att minst en av pistolerna som den anhållne 38-årige mannen hade i sin ägo har använts vid ett eller flera av de dåd som han misstänks för.

Polisen vägrar kommentera

Lars Förstell som är informationsdirektör vid Skånepolisen vill inte kommentera uppgifterna i Expressen om att minst en av pistolerna som den misstänkte malmöskytten hade, matchar kulspår från ett eller flera av de dåd han misstänks för.

– Vi har sagt ända från början att vi kommenterar inte de tekniska uppgifterna i utredningen, säger han till Aftonbladet.

I Expressen står det att SKL:s provskjutningar är klara och att det finns ett resultat. Kan du kommentera det?

– Det påståendet som Expressen har får de stå för själva. Vi kommenterar inte tidningsuppgifter.

Kan du säga, utan att gå in på resultatet, om provsvaren är klara?

– Vi kommenterar inte de tekniska delarna av bevisningen överhuvudtaget.

"Ej klara"

Sabine Rütten som är presstaleskvinna vid SKL och chef för dokument- och informationsteknikenheten, kan bekräfta att man har tagit emot ett uppdrag från Malmöpolisen. Hon uppger dock att arbetet med analysen fortfarande pågår.

– Jag är förvånad över uppgifterna i Expressen. Härifrån har det inte gått ut något utlåtande och jag vet inte varifrån de har fått de där uppgifterna.

Så ni är inte klara med analysen ännu?

– Enligt vårt system har det inte gått ut något utlåtande härifrån och arbetetet fortgår därmed. VI har fått ett uppdrag från Malmöpolisen men har ännu inte skickat något utlåtande. Mer kan jag inte säga eller kommentera. Jag kan inte bekräfta uppgifterna i tidningen.

Kan ta flera veckor

Det SKL gör vid den här typen av undersökningar är att man tar emot bevismaterial från polisen som sedan undersöks på olika sätt. Det handlar exempelvis om kulor som hittats på brottsplatser som ska matchas med vapen som har tagits i beslag.

– Antingen provskjuter polisen vapnet och skickar kulor för jämförelse, eller så provskjuter vi vapnet här. Då provskjuter vi i en vattentank eller vadderat rör för att inte skada kulan.

Sedan jämför man de små spår som finns på kulorna med varandra för att se om det finnns en matchning.

– Vi tittar på kulorna i ett mikroskop och granskar detaljerna.

Hur lång tid kan er undersökning och analys ta?

– Det beror på hur mycket material som finns och hur det ser ut. Det kan ta några timmar till några veckor, faktiskt.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter