Socialsekreterare ofta hotade på jobbet

Var femte socialsekreterare blir utsatt för hot eller våld i arbetet

”Du ska dö”.

”Jag vet var du bor och var dina barn går i skolan”.

Tänk att ha det så på jobbet.

För många socialsekreterare är det vardag.

Var femte socialsekreterare blir utsatt för hot eller våld i arbetet. Nästan 9 av 10 socialsekreterare upplever att det finns risk för hot och våld på arbetsplatsen. Det visar en undersökning från Akademiker förbundet SSR som publiceras i dag.

Och det handlar inte bara om rena dödshot.

Bomhot och knivar

Det kan även vara bombhot riktade mot arbetsplatsen, en klient som välter ditt skrivbord eller någon som hotar din familj och dina barn.

Yrket som socialsekreterare är ett av de mest utsatta i Sverige och enligt en granskning som Sveriges radio Ekot gjort är det få av de anmälda hoten och brotten som sedan leder vidare till åtal eller fällande domar.

– Det här är ett komplext arbete där man fattar många avgörande beslut om människors liv. Svåra beslut som inte alltid accepteras och som kan leda till hot och våld, säger Christin Johansson, förbundsordförande på Akademiker förbundet SSR.

– Livet kan förändras drastiskt för en enskild tjänsteman som utsätts för hot och våld, även anhöriga påverkas negativt och arbetsplatsen i sin helhet. Därför är det mycket anmärkningsvärt att polisen har lämnat så många anmälningar mot hot och våld utan åtgärd. Vi kommer nu att ha ett möta med rikspolischefen och prata om detta.

”Hjälpa folk”

Jobbet som socialsekreterare kan även upplevas som otacksamt. De får ofta ta emot samhällets ilska och det är inte ett glamoröst eller särskilt välbetalt yrke. Men enligt Johansson brinner de flesta socialsekreterare för sitt jobb.

– Det är ett tufft jobb med mycket psykisk påfrestning men även engagerande. Alla som har kontakt med socialtjänsten utövar ju inte våld eller hot och många har ju kontakt med socialtjänsten frivilligt. Många socialsekreterare drivs av att förändra människors liv till det bättre, att hjälpa folk att komma ur en jobbig situation, ett drogmissbruk till exempel – att göra skillnad.

– Det är även ett roligt och stimulerande jobb men tyvärr är det så att risken är stor att du kommer att utsättas för hot eller våld, och den risken måste minimeras, säger Christin Johansson.

Minska hoten

För att minska hot och våldsituationer krävs dokumenterade välkända rutiner, regelbundna utbildningsinsatser och ändamålsenliga lokaler. Det ska också ges förutsättningar att jobba professionellt.

– Problemen måste tas på allvar. Folk ska inte behöva ha det så här på sin arbetsplats.

Jobbar du inom socialtjänsten och har utsatts för hot?
Publisert: