Ny hemlig lista ett terrorhot mot USA

Innehåller viktiga infrastrukturanläggningar runt om i världen

Wikileaks släpper en hemlig lista på viktiga infrastrukturanläggningar runt om i världen, som om de skulle förloras eller attackeras av terrorister innebär ett hårt slag mot USA:s säkerhet.

I depeschen från februari 2009 ber utrikesdepartementet beskickningarna utomlands att lista infrastruktur och naturresurser runt om i världen "vars förlust skulle innebära ett hårt slag för människors hälsa, säkerhet och/eller inrikes säkerhet i USA".

Listan innehåller uppgifter om undervattenskablar, viktig kommunikation, hamnar, mineraltillgångar och företag av strategisk vikt från länder från A-Ö.

Svenskt företag på listan

I den amerikanska listan över säkerhetsintressen, som är upprättad i februari 2009, finns ett svenskt företag: läkemedelsbolaget Recip, som tillverkar läkemedlet Thyrosafe. Medicinen innehåller kaliumjodid, som skyddar den viktiga sköldkörteln mot radioaktivitet efter exempelvis en kärnkraftsolycka.

Listan är sammanställd av USA:s utrikesdepartement, med hjälp av ambassader världen över. Diplomaterna uppmanas att inte diskutera saken med regeringarna i de berörda länderna.

Tillverkar motgifter

Listan avslöjar att USA:s definition av nationell säkerhet är bred. På listan finns objekt som en stor knutpunkt för ryska gasledningar och den tyska kemijätten BASF:s anläggning i Ludwigshafen, men även mindre uppenbart känsliga objekt som en koboltgruva i Kongo-Kinshasa, en tillverkare av motgift mot ormbett i Australien och den danska insulintillverkaren Novo Nordisk.

De hundratals beskrivningarna på listan är stundvis vaga och ibland felaktiga, men Wikileaks får ändå kritik för att publiceringen kan utnyttjas av terrorgrupper som vill angripa USA.

Fördömer offentliggörandet

– Detta är den typ av information som terrorister vill ta del av, säger den tidigare brittiske utrikesministern Malcolm Rifkind enligt BBC.

Och den nuvarande brittiska regeringen är inne på samma linje.

– Vi fördömer entydigt det otillåtna släppandet av hemligstämplad information. Läckorna och publicerandet skadar den nationella säkerheten i USA, Storbritannien och andra ställen. Det är livsviktigt att regeringar kan agera på basen av konfidentiell information, sade en talesman för David Camerons regering enligt AFP.

TT

Publisert: