Ilsket Kina hittar på eget fredspris

NYHETER

Kina har fortfarande svårt att acceptera att Nobels fredspris i år går till den fängslade regimkritikern Liu Xiaobo.

Därför har man hastigt och lustigt instiftat ett eget fredspris.

Men den förste vinnaren visste inte vad det var för pris han fått.

Foto: Vinnaren Lien Chan.

Ända sedan den norska nobelkommittén kungjorde att årets fredspris går till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo har Kinas kommunistregim surat och försökt hämnas.

Först ställde Kina in ett besök av Norges fiskeriminister – efter att hon redan åkt över halva jordklotet.

Sedan hotade man alla länder som dyker upp under prisutdelningen den 10 december med ”allvarliga konsekvenser”.

Hittat på eget pris

Regimen har också förbjudit Lius familj och alla andra vänner och bekanta som skulle kunna komma i fråga från att åka till Oslo och motta priset.

Och nu har man alltså uppfunnit ett eget fredspris, som givetvis är mycket bättre än Nobels.

Det heter Konfucius Fredspris, döpt efter filosofen. Till skillnad från dess mer välkända förlaga handlar Konfucius Fredspris enbart om fred ur ett kinesiskt perspektiv, enligt nyhetsbyrån AP.

Vinnaren förstod inte

Som förste vinnare utsågs Lien Chan, Taiwans tidigare vicepresident. Han fick det för att han ”byggt en fredsbro mellan fastlandet och Taiwan”.

När AP ringde till Liens kontor för att få en kommentar sade en av hans medarbetare att han inte kunde ge någon kommentar eftersom han inte visste vad det var för pris.

En av hjärnorna bakom Konfucius Fredspris säger att det måste få tid att växa till sig och få internationellt erkännande.

Vinnaren av Nobels fredspris Liu Xiaobo avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff som en av författarna till uppropet ”Charta 08”, som krävde ökad demokrati i Kina. Att han nu belönas med ett av världens finaste pris är enligt Kinas regering en förolämpning mot landet.