Mirabell, 1, dog efter barnsjukhusets slarv

Foto: Mirabells föräldrar bad gång på gång läkarna på Astrid Lindgrens barnsjukhus att undersöka varför hon blev sämre - men ingen lyssnade.
NYHETER

Barnsjukhusets slarv dödade Mirabell, 1.

Nu väntar hennes föräldrar på att de ansvariga läkarna ska utredas och prickas.

– Man måste kunna utkräva ett personligt ansvar, säger pappa Henrik.

Framför ögonen på sin mamma och pappa blev Mirabell, 18 månader, sämre och sämre. Gång efter gång bad de förtvivlade föräldrarna läkare och sjuksköterskor att agera. Men ingen lyssnade och Mirabell dog i sin pappa Henriks armar den 14 december 2008 på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Sjukhuset fick kritik

Socialstyrelsen granskade dödsfallet och kritiserade sjukhuset hårt. De hittade en rad systemfel och krävde åtgärder. Men för Mirabells mamma och pappa är det inte nog.

– Man måste kunna utkräva ett personligt ansvar. Det måste finnas en konsekvens om man gör fel. Vi möter inte en organisation, vi möter enskilda personer, säger pappa Henrik.

”De får ta sitt ansvar”

Han har själv arbetat inom vården i 14 år och slutför nu sin utbildning som sjuksköterska. Även Mirabells mamma har arbetat inom vården i många år. De är båda mycket kritiska till det nya lagförslaget och enligt Henrik är redan dagens system med Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) alldeles för urvattnat. Han är rädd att om Socialstyrelsen tar över granskningen kommer färre läkare att kritiseras.

– Jag tycker snarare det borde finnas ett system som är mer kopplat till det civilrättsliga. Man ska inte kunna vara så slarvig att man orsakar en människas död utan att det får konsekvenser, säger Henrik

– Det är Mirabells rättighet att de här enskilda människorna får ta sitt ansvar, säger han.