Illegal jakt på vargar ökar

Antalet fall av illegal jakt på varg och andra stora rovdjur har ökat under 2010, enligt nya siffror.

Licensjakten på varg som infördes i vintras har med andra ord inte dämpat tjuvjakten som många trott att den skulle göra.

Under första halvåret 2010 har 37 fall av illegal jakt på rovdjur anmälts till polisen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

En förfrågan som TT riktat till de olika polisdistrikten visar att 13 av fallen gällde vargar. Dalarna och Värmland toppar listan med 4 fall vardera. Därefter följer Gävleborg (2 fall), Örebro (2) och Norrbotten (1).

Detta är högre siffror än under hela fjolåret. Då gjordes 31 anmälningar totalt, varav 9 gällde vargar.

Det bör direkt påpekas att ett anmält fall av misstänkt tjuvjakt inte är detsamma som ett uppklarat fall. I många fall hittar poliserna vare sig något dödat djur eller några spår efter någon gärningsman. De flesta misstänkta fall avskrivs därför ganska snabbt.

"Blod, men ingen kropp"

– Anmälningarna är nog oftast seriösa men när poliserna kommer till platsen hittar de kanske bara ett skoterspår, ett järvspår, och lite blod men ingen kropp, säger Lars Lundman vid polisen i Norrbotten.

Vissa fall gäller självanmälningar, det vill säga skytten har själv meddelat att han skjutit ett rovdjur. Då gäller det normalt försvar av tamdjur eller jakthund, vilket är fullt lagligt i Sverige. Sådana ärenden avskrivs också snabbt.

Men ökningen är ändå värd att notera. Det är den högsta halvårssiffran sedan den här typen av statistik började sammanställas av Brå.

Att ökningen inträffar just i år är kanske lite överraskande, åtminstone när det gäller varg. För det var rätt många som antog att tjuvjakten skulle minska när det blev möjligt att skjuta varg helt lagligt, som det blev i januari i år då licensjakten infördes. Tanken har exempelvis förts fram av Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner.

"Upp till bevis"

Däremot säger miljöminister Andreas Carlgren (C) att regeringen inte har gjort en sådan koppling. Licensjakten infördes definitivt inte i tron att tjuvjakten skulle minska automatiskt.

– Det har hörts i debatten. Själv har jag aldrig trott på det. Men det är en trovärdighetsfråga

för jägarna. Nu är det upp till bevis, säger han.

Andra bedömare menar att det är för tidigt att kunna dra några slutsatser av licensjaktens betydelse.

– Man får nog vänta några år. Det kan ta tid för det att sjunka in. Sedan finns det alltid en liten klump människor med kriminellt sinnelag och för dem spelar licensjakten ingen roll, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargprojektet Skandulv.

TT

Publisert: