Björklund måste ge tydligt besked om SD

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Avgörande utfrågning av Folkpartiledaren i kväll

Skillnaden mellan fiasko och succé.

Mycket står på spel för Folkpartiet inför kvällens tv-utfrågning av Jan Björklund.

För att lyckas måste tittarna få tydligt besked i en viktig fråga:

– De måste få veta hur Björklund kommer att agera om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i riksdagen, säger Aftonbladets Lena Mellin.

I kväll är det folkpartiledaren Jan Björklunds tur att frågas ut i tv.
Foto: Ulf Höjer
I kväll är det folkpartiledaren Jan Björklunds tur att frågas ut i tv.
Lena Mellin.

Lärlingssystem för ungdomar, ny folkomröstning om euron, avskaffande av värnskatten och ordning och reda i skolan. Jan Björklund har gett väljarna tydliga besked om Folkpartiets politik inför valet.

Men det finns en viktig fråga Björklund har undvikit: Hur Folkpartiet tänker agera om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet?

"Tydligt svar"

Det enda svaret FP-ledaren givit är att han inte kan tänka sig att regera över blockgränsen med Socialdemokraterna.

Men i kvällens stora partiledarutfrågning i SVT måste han ge tittarna ett tydligare besked om hur han tänker göra, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Jag kan inte minnas att Björklund någon gång berättat hur han vill att alliansen agerar om SD får en vågmästarroll i riksdagen. I kväll måste han ge ett rakt svar.

Hård kritik

Av sina kritiker har Björklund och hans parti beskyllts för att flirta med invandrarfientliga väljare genom förslag som riktar sig mot invandrare. Det senaste förslaget att införa förbud mot burka och niqab i skolorna är ett exempel.

– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, har Jan Björklund sagt till Ekot om förslaget.

En annan stridsfråga för Björklund är att så snart som möjligt hålla en ny folkomröstning om euron. Men att han skulle få igenom det kravet om alliansen vinner riksdagsvalet är inte troligt, enligt Lena Mellin.

– Reinfeldt har tidigare sagt att han och Mona Sahlin ska vara överens den dagen det blir aktuellt. I dag vill varken Reinfeldt eller Sahlin ha en ny folkomröstning.

Viktig utfrågning

Inte heller kravet på att avskaffa värnskatten kommer Björklund att få igenom, vid en borgerliga valseger.

– Alliansen lovade i valmanifestet 2006 att de skulle ta bort värnskatten, men de gjorde de inte. I år finns frågan inte ens med i valmanifestet och Anders Borg är motståndare till att ta bort värnskatten, säger Lena Mellin.

Hur Jan Björklund sköter sig i kvällens utfrågning kan mycket väl bli skillnaden mellan fiasko och succé för Folkpartiet i valet.

– Småpartier har alltid mycket mer att vinna och förlora än de större partierna i såna här utfrågningar. Så för Björklund är kvällen mycket viktig.

Fotnot: Utfrågningen av Jan Björklund sänds i SVT 1 mellan 20 och 21. Aftonbladet rapporterar direkt från studion i tv-huset i Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN