Hägglund – bäst hittills

avElisabeth Marmorstein

Men partiledaren sågar utfrågningen

1 av 2 | Foto: Foto: ULF HÖJER
firar framgången Efter utfrågningen kunde KD-ledaren pusta ut med ett glas vin tillsammans med den innersta kretsen: Johanna Sämstorp, pressassistent, Henrik Ehrenberg, stabschef, Hannah Ekeroos, politisk sakkunnig och Ulrica Sundholm, politisk sakkunnig.

Göran Hägglund grillades hårt i SVT – men fick tittarnas stöd efter programmet.

Nu sågar han utfrågningen:

– Det är tveksamt om de här tuffa, läxförhörsliknande programmen ligger i svenska folkets intresse.

Programledarna Mats Knutsson och Anna Hedenmo gick hårt åt KD-ledaren i utfrågningen i SVT på tisdagskvällen.

Han fick en hel del tuffa frågor om homosexuellas rättigheter, pensionärsskatter och privata sjukförsäkringar. Efteråt var han trött men nöjd.

”De gräver ner sig”

Samtidigt kritiserar han upplägget. Enligt Göran Hägglund får tittarna inte veta särskilt mycket eftersom fokus ligger på sakpolitiska detaljer.

– De gräver ner sig på en nivå som många människor inte tycker är intressant. Jag tror att tittarna vill veta mer om partiledarnas bild av Sverige, vad som är problem och hur vi vill lösa dem, säger han.

”Vill ha mer utrymme”

– Det är inte så mycket för min egen del, jag står ut med både det ena och det andra, men jag vill att människor ska kunna göra ett informerat val.

Var de för tuffa mot dig?

– Jag har svårt att värdera om de var tuffare mot mig än någon annan men jag hade önskat mer utrymme att få berätta inte bara vad jag vill utan också varför.

Tittarna gav Hägglund 3,6 i betyg. Det är bättre än både Jan Björklund och Mona Sahlin som fick 3,5 när de frågades ut förra veckan. Men det är sämre än valrörelsen 2006 då KD-ledaren fick 3,8 – bäst betyg av alla.

Splittrad allians

– Jag är väldigt nöjd med betyget och tycker själv att jag gjorde ett bra jobb. Det spelar större roll vad svenska folket säger än vad varje proffstyckare tänker.

På tisdagskvällen blev det återigen tydligt att alliansen är splittrad i flera frågor. Göran Hägglund slog fast att han har som mål att utjämna skattegapet helt mellan lön och pension. Det är de andra borgerliga partiledarna helt emot – men Hägglund vägrar ge sig:

Vill ha statlig a-kassa

– Jag har drivit på för det, men hur vi diskuterar i våra överläggningar vill jag inte gå in på. Min uppfattning är att gapet ska upphöra och jag kommer fortsätta slåss för det i kommande budgetförhandlingar.

Dessutom upprepade Hägglund att obligatorisk a-kassa ska införas. KD vill, liksom FP och C, att den ska vara statlig – men det vägrar Moderaterna.

Snittbetygen på partiedarna efter utfrågningarna

Göran Hägglund (KD): 3,6

Mona Sahlin (S): 3,5

Jan Björklund (FP): 3,5

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010