Första spadtaget för Malmös nya arena

NYHETER

Nu börjar storbygget i Hyllie

På en klafsig leråker utanför Malmö togs på onsdagsförmiddagen första spadtaget inför stadens nästa jättebygge, den nya arenan som ska göra livet lättare för hockeylaget Redhawks och samtidigt locka artister i världsklass till Öresundsregionen.

De förhoppningarna har i alla fall byggherren Percy Nilsson, som anställt Karin Mårtensson, med många års erfarenhet från Scandinavium i Göteborg, som vd i det nya bolaget Parkfast Arena.

Kring arenan ska en hel stadsdel växa upp vid vattentornet i Hyllie, men det kommer att ta tid.

– Vi är först och det är alltid en risk med att vara först, sade Percy Nilsson i sitt spadtagstal.

Viktig för hela Öresundsregionen

Bara 150 meter från arenan ska en station för Citytunnelns resenärer stå klar i början av 2011, tre år efter att arenan är färdig. Det är bra att ha nära till tåget, konstaterade Nilsson.

– I arenan kommer man att äta, dricka och kissa. Sedan kan man snubbla till tåget. Hundrafemtio meter, det ska man väl klara av.

Det är bara fem år sedan det första spadtaget togs för Turning Torso, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu. Han tror att arenan blir för Hyllie vad Turning Torso blev för Västra hamnen. Arenabygget är en angelägenhet för hela Öresundsregionen, underströk han.

– Den har inte sitt motstycke i Danmark, sade Reepalu.

Cecilia Klintö/TT