Inga tsunamiband har försvunnit

NYHETER

All information från krisdygnen återställd

Inga av de band som kopierat regeringskansliets e-posttrafik under tiden för flodvågskatastrofen i Thailand 2004 har försvunnit, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kopiorna kom till allmänhetens kännedom i oktober förra året sedan Svenska Dagbladet begärt ut dem. Sammanlagt hittades 119 band som Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt sedan hämtade personligen.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt hävdade under en presskonferens att han fått veta att det skulle finnas 152 band och Säpo fick i uppgift att utreda var de försvunna banden tagit vägen.

Nu visar Säpos pågående förundersökning att uppgiften om att det skulle finnas fler band är felaktig, erfar TV4 Nyheterna.

Johan Hirschfeldt säger till Nyheterna att den befintliga bandserien är komplett, men odaterad och täcker perioden 21 december 2004 till 14 januari 2005.

– Det handlar om backup-band och de har återställts. Materialet innehåller information som är läsbar och som jag i dag har redovisat för kommissionen, sade Hirschfeldt på fredagen till Nyheterna.

Säkerhetsbanden har sedan februari eller mars 2005 förvarats i ett kassaskåp i en kulvert under regeringskansliets källare. Att banden varit på villovägar och återupptäckts först hösten 2006 är en uppgift som nu ifrågasätts. Enligt TV4 Nyheterna har minst fyra höga tjänstemän på regeringskansliet haft uppgifter om var banden förvarats.

TT