Sköt ihjäl katten – åtalas inte

NYHETER

Lund

Förundersökningen läggs ned mot den man i 20-årsåldern som på en film publicerad på internet såg ut att skjuta ihjäl en katt i strid gällande avlivningsregler.

Mannen, boende i Skåne, har erkänt att han sköt ihjäl en katt. Men han hävdar att det gjordes på tillåtet sätt och inte på det sätt det framställts på filmen, skriver Skånska Dagbladet.

Han anmäldes för djurplågeri och brott mot jaktlagstiftningen av Djurens vänner i november i fjol. Förbundet hävdade i anmälan att katten skjutits i bröstet och hänvisade till den sex minuter långa filmen.

På filmen skjuter den unge mannen mot en katt som flyr ut på ett fält och in på en gårdsplan. Kort därefter slänger mannen iväg en död katt och skriker "nu jävlar fick du", skriver tidningen.

Går inte att se hur katten sköts

Kammaråklagare Magnus Johansson lägger ned förundersökningen med hänvisning till att det inte går att se hur katten blir skjuten i filmen. Den unge mannen har i förhör uppgett att han sköt katten vid ett senare tillfälle och att det gjordes enligt regelboken, med ett skott i bakhuvudet.

Polisen har tagit fyra skjutvapen och ammunition som tillhörde mannen i beslag. Han riskerar ännu att förlora sin vapenlicens enligt polisen i Lund.

TT