Reinfeldts hyllningstal till Göran Persson

NYHETER

”Han är i grunden en mycket kraftfull person”

Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde årets första partiledardebatt i riksdagen med att hylla sin företrädare Göran Persson.

– Han är en mycket kunnig person med en förmåga att driva en debatt som ingen annan har gjort, sa Reinfeldt.

Foto: Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i sin sista debatt.

Dagens debatt är historisk. Det är den första med den borgerliga regeringen vid makten och den sista för förre statsministern Göran Persson, som numera går under namnet ”Göran Persson i Stjärnhov” i riksdagen.

Hans efterträdare inledde lite oväntat med ett hyllningstal till Göran Persson.

– Han väcker känslor och han hade inte kunnat debattera svensk politik på det sätt han har gjort om han inte varit en mycket kunnig person med en förmåga att driva debatt som ingen annan har gjort, sa Reinfeldt.

– Göran Persson är i grunden en mycket kraftfull person som kommer att saknas i svensk politik på många sätt och han kommer att lämna ett stort tomrum i det socialdemokratiska partiet.

”Tagen av superlativen”

Därefter läste han upp delar ur Göran Perssons inledningstal efter att han tillträtt som statsminister 1996.

– Jag kan skriva under på mycket av det.

Göran Persson, som lider av sin onda höft, var rörd över Reinfeldts ord.

– Jag blev så tagen av superlativen att jag var tvungen att hasa mig fram till den riktiga talarstolen. Tack för erkännandet, sa Persson.

Sedan gav han en känga åt utrikesminister Carl Bildt.

– Man lämnar ett tomrum efter sig och man ska nog inte komma tillbaka, det lär vi oss av den senaste tidens erfarenheter, sa Persson.

Fredrik Reinfeldt antydde att samma resonemang skulle kunna användas när det gäller Mona Sahlin, som i dagarna väntas få frågan om hon vill efterträda Göran Persson som socialdemokraternas ledare.

Kritiserade alliansen

Därmed var det slut på de vackra orden. Göran Persson, stödd på en käpp, gick upp i talarstolen för sitt inledningsanförande och avlossade en rejäl salva mot den nya regeringens politik. Han kritiserade alliansen för att satsa mest på välbetalda svenskar och minst på lågavlönade lokalvårdare och ålderspensionärer. Han angrep även moderaternas miljöpolitik och gick till attack mot centerpartiet. Enligt Göran Persson har partiet gått från att vara ett samarbets- och folkrörelseparti till att bli ”Timbrohögerns och stureplansfolkets” parti.

När det var statsminister Reinfeldts tur för replik kallade han talet för ”typiskt för Göran Persson.”

– Kraftfullt, svavelosande och i grunden helt felaktigt, sa Reinfeldt och kritiserade sin företrädare för att bland annat ha avskaffat arvs- och gåvoskatten och för att ha infört spioner på Försäkringskassan för att komma åt bidragsfuskare.

Johanna Melén