Ingenting kan styra Bush bort från Irak

NYHETER

President Bush lyssnar inte på någon. Hans egna experter säger: börja ta hem trupper från Irak.

Bushs besked i natt: Jag skickar fler.Presidenten vill inte förlora ansiktet.

Bush försökte utstråla handlingskraft när han i natt i ett tv-tal till nationen berättade att han skickar drygt 20 000 fler soldater till Irak. En president som vägrar att ge upp även när han står inför extra tuffa utmaningar.

Bush är rädd att ett trupptillbakadragande i terroristernas och många and-ras ögon tolkas som svaghet. Att han drog med svansen mellan benen.

Många har vittnat om George W Bushs tjuriga envishet. Har han bestämt sig för något är det nästan omöjligt att få honom att ändra sig.

Irak är ett typexempel.

För bara några veckor sedan lämnade Bushs egen expertgrupp ett förslag till ny Irakstrategi. Gruppen leddes av en av familjen Bushs närmaste förtrogna, förre utrikesministern James Baker.

Bakers råd gick inte att missförstå; inled ett tillbakadragande och börja prata med fienderna Iran och Syrien som har inflytande i Irak.

Bush funderade ett tag och beslöt att göra precis tvärtom.

En positiv tolkning är att Bush visar mod. Han vågar gå tvärs mot folkopinionen och expertisen.

Innerst inne tror presidenten fortfarande han kan vända det till synes oundvikliga nederlaget i Irak till seger. Historien ska ge honom rätt.

En mindre välvillig slutsats är att han lider av spelmissbrukarsyndrom. När han förlorat nästan allt så satsar han lite till och hoppas att turen vänder.

Han vägrar se att Irakkaoset inte längre främst handlar om antalet amerikanska soldater utan om att få två folkgrupper att sluta slakta varandra. Där är USA:s inflytande mycket begränsat.

Bush har ändrat Irakstrategi flera gånger. Varje gång har det blivit värre.

Trots majoritet i kongressen har demokraterna små möjligheter att stoppa Bushs planer. Röstar de för att strypa finansieringen riskerar de att framstå som opatriotiska och får själva ta ansvar för kriget.

Bush fortsätter styra mot avgrunden med vidöppna ögon. Utan att någon kan stoppa honom.

Gerillan tog över

Läs mer: