Nyheter

Barnslaveri i arabiska kameltävlingar

NYHETER

Grupptalan mot emiren av Dubai i USA: 30 000 barn tvingade arbeta som ryttare under tre decennier

Miami

Kidnappningar, människohandel och barnslaveri - i USA väcks nu grupptalan mot emiren av Dubai för att under tre decennier ha tvingat omkring 30 000 barn att arbeta som ryttare i kamelkapplöpningar.

Rättsprocessen, som vilar på internationella förbud mot slaveri och barnarbete, riktar sig mot emiren schejk Muhammad bin Rashid al-Maktum, tillika vicepresident i Förenade arabemiraten, hans bror schejk Hamdan bin Rashid al-Maktum och flera andra personer.

I den 56 sidor långa anklagelseakten säges bröderna al-Maktum och de övriga utpekade ha rövat bort tusentals unga pojkar från bland annat Sudan och asiatiska länder som Bangladesh. Efter kidnappningen uppges barnen "ha sålts som slavar för att tjänstgöra som kameljockeyer till den arabiska elitens nöje", heter det i dokumentet från juristfirman Motley Rice LLC.

Kamelträning

"Pojkar så små som två år har stulits från sina familjer, smugglats över internationella gränser och hållits i brutala läger för kameltävlingsryttare runtom i Förenade arabemiraten, tvingade att träna kameler och framträda som jockeyer", förklarar de amerikanska advokater som har väckt grupptalan.

Bakom anklagelserna står sex föräldrar vilkas namn inte angavs, och advokaterna säger sig föra talan för alla de över 30 000 barn som från 1970-talet och framåt uppges ha fallit offer för de anklagade. En jury uppmanas att bestämma hur stort skadestånd de utsatta bör tilldömas.

Att grupptalan väckts just i Miami beror på att de svarande har egendom i delstaten Florida, bland annat en hästranch. I USA är schejk Muhammad också känd som ägare till den framgångsrika galopphästen Bernardini.

"Extrema risker"

Svår fattigdom och arbetsbrist i u-länder som Bangladesh tvingar miljontals människor att söka arbete utomlands för att sedan skicka pengar hem till sina familjer. Människosmugglare lurar lätt i fattiga och desperata föräldrar att deras barn kan få bra jobb i andra länder.

Att använda barn som kamelryttare förbjöds i princip 1997 i Förenade arabemiraten, där Dubai är ett av sju schejkdömen. Men lagarna överträds ofta på privata kapplöpningsbanor ägda av välbärgade schejker. Enligt grupptalan i Miami har det i tävlingarna blivit närmast standard med barnjockeyer som väger mindre än 20 kilo.

"Till följd av kameltävlandets extrema risker låter arabiska schejker inte sina egna barn träna eller rida kamelerna utan hemfaller i stället till detta föregivna barnslaveri", skriver advokaterna. I dokumentet säges också att pojkarna utsätts för sexuella övergrepp och får svältkost eller injiceras med hormoner för att inte växa eller öka i vikt.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter