Putin avslöjad av mikrofonen

NYHETER

"Våldtäkts- skämt" kablades ut av misstag

Foto: Putin fällde orden vid ett samtal med Israels premiärminister Ehud Olmert.

”Vi avundas honom alla”.

Så sa Rysslands president Putin om sin israeliska kollega Moshe Katsav som anklagas för att ha våldtagit flera kvinnor.

Uttalandet fälldes när Putin trodde att mikrofonerna var avstängda.

Onsdagens möte i Moskva mellan Vladimir Putin och Israels premiärminister Ehud Olmert slutade på ett minst sagt pinsamt sätt för den ryske presidenten.

Nu sprids Putins ”skämt” om våldtäkterna över hela världen.

– Hälsa din president. Han förvånade oss verkligen, sa Putin till Olmert enligt bland andra nyhetsbyrån AFP.

Därefter stängdes mikrofonen av. Men enligt en rysk journalist fortsatte Putin:

Överraskade oss

– Vi visste inte att han kunde klara av tio kvinnor. Men det visade sig att han är en mycket kraftfull man. Han våldtog tio kvinnor. Han överraskade oss alla. Vi är alla avundsjuka, sa den ryske presidenten enligt ryska tidningen Kommersant.

Israels president Moshe Katsav riskerar att åtalas för våldtäkt mot före detta kvinnliga medarbetare. Totalt anklagas han av tio kvinnor för sexuellt våld. Putins uttalande, som inte var ägnat åt den samlade världspressen, var förmodligen menat som ett skämt. Men den israeliske premiärministern Ehud Olmert delade inte Putins sinne för humor.

– Jag skulle inte avundas honom, sa han, enligt Jerusalem Post.

Kremls talesman Dimitrij Peskov bekräftar för BBC att Putin verkligen uttalade de kritiserade orden.

– Men det betyder inte alls att president Putin är för våldtäkt. Presidenten skämtade, säger han till BBC, och skyllde på felaktig översättning från det ryska språket.

Måste fördöma

I kväll kommer Vladimir Putin att äta middag tillsammans med EU:s ledare vid Europeiska rådets informella toppmöte i finska Lahtis. Nu uppmuntras Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att ta upp Putins kvinnosyn när han träffar den ryske presidenten.

– Reinfeldt måste fördöma dessa uttalanden, som avslöjar en vidrig kvinnosyn, säger Hans Linde, vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

– Ett av de viktigaste samarbetsområdena för EU och Ryssland är problemet med trafficking. Men hur ska vi kunna förvänta oss några som helst krafttag mot handeln med kvinnors kroppar från en person som ger uttryck för en så snedvriden kvinnosyn, undrar Linde.

Inte första gången

Det är inte första gången som ryska mikrofoner inte har stängts av i tid. I juni nådde ett kontroversiellt samtal mellan USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och hennes ryske kollega Sergej Lavrov världspressens öron. När den amerikanske presidenten George W Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair besökte S:t Petersburg I somras fångade en påslagen mikrofon föraktfulla uttalanden om FN-chefen Kofi Annan, rapporterar International Herald Tribune.

Johanna Melén