Flygplan störtade in i skyskrapa i New York

NYHETER

Två döda - flera skadade

Ett litet flygplan körde in i en byggnad på Manhattan i centrala New York på onsdagskvällen svensk tid. Fyra människor rapporteras döda, bland dem piloten. Enligt amerikanska myndigheter finns det inga misstankar om att det ska ha rört sig om ett terrordåd.

Flygplanet flög in på tjugonde våningen i det femtio våningar höga huset och svart rök och eld välde ut från stället där planet körde in. Minst två människor rapporteras ha dött, troligtvis planets pilot och en passagerare.

New Yorks borgmästare Bloomberg berättade i en direktsänd presskonferens att två människor befann sig i den lägenhet planet kraschade in i – men de lyckades rädda sig oskadda ut i korridoren.

Inga misstankar om terrorattentat

Enligt amerkanska myndigheter finns det inga misstankar om att det skulle röra sig om ett terrorattentat. Piloten var New York Yankees kastare Corey Lidl och farhågorna är att det rör sig om en tragisk olycka.

Höghuset innehåller 183 lägenheter, och ligger i ett fashionabelt område på centrala Manhattans Upper East Side.

Fox News rapporterade att de boende i kvarteret sprang bort från huset för att sätta sig i säkerhet.

”Många utryckningsfordon”

Aftonbladets korrespondent Per Bjurman befann sig vid avspärrningarna och berättade för aftonbladet.se:

- Det är mycket folk, många utryckningsfordon. Det är oundvikligt att man får en flashback till 11 september och hur det såg ut då på södra Manhattan. Folk är mer nyfikna än rädda. Det verkar ju inte som att det är något terrordåd, sade han till aftonbladet.se.

Brandkåren var snabbt på plats, och hade en tuff uppgift med att släcka elden på tjugonde våningen. Vid 22.10-tiden svensk tid rapporteras branden vara under kontroll och ha släckts.

Fem år sedan terrorattacken

Det var på onsdagen exakt fem år och en månad sedan två kapade passagerarplan brakade in i World Trade Center i New York och ett tredje i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Ett fjärde plan kraschade på en åker i Pennsylvania. Den 11 september 2001 dödades nära 3000 människor.

Anna Lindström, Daniel Wiklander, TT