Bildt: ”Det finns all anledning till oro”

NYHETER

Utrikesministern tror att säkerhetsrådet tar upp provsprängningen redan i dag

Stockholm

Sveriges utrikesminister Carl Bildt beskriver situationen efter Nordkoreas kärnvapenprov som mycket farlig.

– Det finns all anledning till oro, säger han.

Carl Bildt ser provsprängningen som en "utomordentligt allvarlig utveckling med konsekvenser såväl för stabiliteten i Ostasien som för ansträngningarna att motverka kärnvapenspridning globalt."

Ett sådant test innebär en "lika medveten som allvarlig provokation riktad mot hela det internationella samfundet. Jag utgår från att säkerhetsrådet redan under dagen kommer att ta upp frågan och diskutera vilka åtgärder som kan vidtas", skriver han i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

”Enorma resurser till armén”

Och i SVT:s Go Morron beskriver han situationen som mycket farlig.

– Det finns all anledning till oro. Nordkorea är redan en överrustad stat, som lägger enorma resurser på sin armé. Sedan vet man inte om de vill ha krig eller inte, men man utvecklar också kemiska och biologiska vapen. Och det är ju inget man gör för att vara snäll, om jag ska uttrycka mig milt, säger han.

Bistånsdminister Gunilla Carlsson (m) säger också i samma tv-soffa att hon nu kommer att se över vilka biståndssamarbeten Sverige har med Nordkorea.

– Med tanke på vilken regim landet är det svårt att se att samarbete är lämpligt. Men vi har också ett humnitärt ansvar, landet har en befolkning som svälter.

Karin Henriksson, TT