Cecilia Stegö Chilò avgår

NYHETER

”Jag har begått förseelser som inte är acceptabla” - lägger skulden på Radiotjänst och Transportfacket

Foto: Skuldbelägger Cecilia Stegö Chiló skyller sin avgång på Radiotjänsts och Transportarbetarförbundets polisanmälningar mot henne.

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår.

– Jag är naturligtvis mycket ledsen, säger hon i en skriftlig kommentar.

Hon lägger hela skulden på – Radiotjänst och Transportarbetareförbundet. De har stoppat hennes försök att rätta till situationen, anser hon.

I en kommentar på regeringens hemsida säger Cecilia Stegö Chilò:

– Genom att inte betala TV-avgift och att anlita s.k. svart hemhjälp, har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt att rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetarförbundets polisanmälningar.

– Eftersom det inte kommer att vara möjligt att inom rimlig tid reda upp situationen ser jag inte längre någon möjlighet att genom ett engagerat och kompetent arbete reparera den skada jag åsamkat regeringen.

Ifrågasatt lojaliteten

– Vid tillträdet uttryckte jag i ett flertal medier att jag accepterat att vara moderat kulturminister i Sveriges nya alliansregering. Ändå har många redaktioner valt att ifrågasätta den lojalitet och låta andra människor spekulera om hur jag ser på mitt uppdrag. Jag har kritiserats för att jag inte har förklarat mig, men idag presenteras en kulturbudget som öppnar för fyra års reformarbete på kulturens område. Svensk kultur behöver förnyelse och svensk borgerlighet behöver en modern och självmedveten kultursyn. Jag önskar min efterträdare all lycka i det arbetet.

Ledsen

– Jag är naturligtvis mycket ledsen över att behöva lämna det blivande kulturdepartementet efter så kort tid. Att få arbeta tillsammans med en ytterst professionell personal med frågor jag brinner för var ett privilegium - om än kort.

– Jag vill också rikta ett varmt tack till alla dem som på olika sätt stöttat mig och min familj under några utsatta dagar. Jag har blivit föremål för mycket värme, men också mött en stor oro: Hur blir det med vår demokrati om politiken bara har plats för felfria människor? Det är en stor och svår fråga som jag inte kan diskutera här. Men jag hoppas att mina upplevelser inte ska avskräcka "sådana som jag", kvinnor, företagare, journalister och fria samhällsdebattörer från att utveckla sina tankar, följa sina övertygelser och engagera sig partipolitiskt.

Beklagar...

– Slutligen vill jag önska den nya regeringen lycka till med sitt viktiga arbete att förnya Sverige. Jag är uppriktigt ledsen för att jag bidrog till att ni inte fick den flygande start på fyra års viktigt arbete som ni så väl förtjänade efter det hårda arbetet i valkampanjen.

Robert Triches, TT