Slopad fri entré på statliga museer

NYHETER

Regeringen väntas riva upp reformen

Slopad fri entré till statliga museer och kortare avtal med public service-bolagen.

Det är två punkter som budgeten väntas innebära för kulturens del.

Kulturminister Cecilia Stegö-Chilò avgick på måndagsförmiddagen. Den senaste tidens kritik mot svart hemhjälp och obetald tv-avgift blev för hård. Vilken kulturpolitik den nya regeringen vill föra har fått mindre utrymme. Bara ett par punkter är kända.

I torsdags fick de statliga museerna besked om att reformen med fri entré slopas från årsskiftet för personer över 19 år.

Reformen som infördes för 19 statliga museer 2005 blev därmed kortlivad.

– Det vore väldigt olyckligt för vår del om det stämmer, sa då Peter Skogh, informationschef på statens museer för världskultur, till Svenska Dagbladet.

Korta avtalsperioderna

I förra veckan höll den nu avgångna kulturministern Cecilia Stegö Chilò en pressträff där hon berättade om sina planer för public service-företagen SVT, SR och UR.

– Jag har precis haft möte med de tre programbolagen och informerat dem om ett nytt förslag som kommer i budgeten. Det går ut på att korta avtalsperioderna från sex till tre år, sa den förra kulturministern.

Förslaget har redan mötts av hård kritik från företrädare för de tre bolagen. Hur det nu blir med det förslaget efter Stegörs avgång är oklart.

Johanna Melén