Nyheter

Swedbank anmäld för diskriminering

NYHETER

Utländsk man nekades ta lån

Swedbanks kontor i Storuman har anmälts för etnisk diskriminering. En man hävdar att han inte fick låna pengar av banken för att han inte är svensk.

Mannen har anmält banken till ombudsmannen mot etnisk diskrimering (DO). Han uppger att han inte fick ta ett företagslån i mars i år på grund av att han inte är svensk medborgare. En banktjänsteman ska också ha sagt: ”det finns många utlänningar som lånat pengar och stuckit utan att betala.”

Banken ska yttra sig

Mannen upplevde behandlingen som kränkande och diskriminerande. Han har bott i Sverige i snart två år och står i begrepp att öppna affär i Storuman.

DO har begärt att banken ska yttra sig över anmälan. Myndigheten undrar om det krävs svenskt medborgarskap för att få företagslån och i så fall varför. Banken ska också redogöra om händelsen är korrekt återgiven.

– Det är alldeles för tidigt att säga om det rör sig om etnisk diskrimering i det här fallet, säger handläggare Per Holfve på DO.

”Försöker nå förlikning”

När Swedbank har yttrat sig kommer DO att göra en bedömning om frågan ska drivas vidare.

– Vi försöker ofta nå förlikning om vi tycker att vi kan hävda att det rör sig om etnisk diskriminering, säger Per Holfve.

Om så är fallet kan förlikningen leda till att den diskriminerade får ekonomisk ersättning.

Linda Nohrstedt

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter