Livsfarligt sökande efter kroppar i USA

NYHETER

Mississippi full med bråte och glas efter brokatastrofen

Foto: Räddningsarbetare söker efter kroppar och bilar efter brokatastrofen.

Strömmar och kringvirvlande betong försvårar det fortsatta letandet efter lik i Mississippifloden. På lördagen besöker USA:s president GeorgeW Bush den rasade bron i Minneapolis.

– Förhållandena i floden är ännu mer förrädiska än i går, sade sheriffen Rich Stanek när sökandet återupptogs på fredagen.

Antalet saknade och döda hade dock skruvats ner kraftigt jämfört med uppskattningarna i torsdags. Fem personer hade hittats döda och åtta saknades.

Trots att kostnaden i människoliv alltså inte är mycket större än en rejäl trafikolycka har bilderna på den rasade Interstate 35W-bron skakat USA och världen. President Bush skickade i torsdags sin transportminister Mary Peters till platsen, på fredagen kom presidenthustrun Laura och på lördagen besöker presidenten själv Minneapolis.

Svår bärgning

Bärgningen av bilar och offer ser ut att dra ut på tiden.

– Du har strömmen. Du har bråtet, sade Stanek och påpekade att det fortfarande finns risk för att betongbitar från broruinen trillar ned i floden.

– Vi är långsamma och metodiska i sökarbetet i dag.

För USA som helhet väcker det svåraste broraset på över 20 år frågor om infrastrukturen. Transportdepartementets data om landets 600000 broar visar att omkring en fjärdedel 2005 ansågs ha bristfällig och förlegad konstruktion.

Varnar för förfall

Ilska har börjat visa sig sedan det framkommit att varningar utfärdats redan 1990 för att Minneapolisbron hade allvarliga tekniska problem.

Representanter för myndigheterna understryker att det kan ta månader eller år att avgöra vad som orsakade raset. Men det hindrar inte krav på en omedelbar granskning av USA:s alla broar och vägar.

– Det här borde verkligen fungera som en larmsignal för Amerika, sade demokratiske senatorn Harry Reid i Washington.

– Vi har infrastruktur som håller på att förfalla mer och mer.

Läs också:

TT