2000 döda i regnkaoset

NYHETER

Översvämningarna i Asien fortsätter att skörda liv

Foto: Ghanshyampur i Darbhanga-distriktet i den indiska delstaten Bihar.

Över 2000 människor har dött på grund av översvämningarna i Indien, Bangladesh och Nepal.

– Vi delar ut mat, kläder, mediciner och tält, säger Petra Lindskog på Rödakorset som har flera hjälpteam på plats.

Årets monsunregn i Asien har fått förödande konsekvenser. 35 miljoner människor är direkt berörda, varav runt tio miljoner hemlösa eller avskurna från omvärlden. Värst är läget i Indien, Bangladesh och Nepal, men även i Kina lider miljontals människor brist på dricksvatten.

I Bihar, den hårdast drabbade delstaten i Indien, är 2,7 miljoner hektar åkermark översvämmade. Omkring 6500 byar ligger under vatten och nästan 14 miljoner människor är drabbade av översvämningarna. Där har det dock inte regnat på flera dagar.

Enligt uppgifter från Indiens inrikesdepartement har 1521 människor dött till följd av ovädret – och då är inte alla människor som saknas efter båtolyckor inräknade.

Värre än 2004

I Bangladesh är situationen svårare än 2004, då 38 procent av landets yta översvämmades under monsunperioden. Sju miljoner bangladeshier beskrivs som nödställda.

FN, enskilda organisationer och välgörenhetsorganisationer stödjer de lokala myndigheternas räddningsinsatser som i exempelvis Bihar handlar om nedsläpp av mat från flygplan.

Översvämningarna leder även till omfattande spridning av sjukdomar. Mer än 50 000 människor har drabbats av diarée och ännu fler ska ha insjuknat i andra vattenburna sjukdomar.

Hjälper de drabbade

Svenska Röda korset har hjälpteam på plats i bland annat Indien, Bangladesh och Nepal. Miljontals kronor har gått åt till hjälparbetet.

– Indien och Bangladesh har översvämningar varje år men i år har det varit extremt, säger Petra Lindskog, insamlingsansvarig på Röda korset.

I det akuta skedet har pengarna gått till mat, mediciner och tillfälliga hem för befolkningen.

– Vi har även skapat en utbildningsplan där vi ska lära folk hur de bygger hus som kan stå emot översvämningar. Vi kommer att förse dem med användbara verktyg och byggmaterial, säger hon.

TT

Mia-Li Hallengren